Vaccinatie update week 19

kleinschalige aanbieders, beschermd wonen, Verpleeghuiszorg, pgb, Wlz, Gehandicaptenzorg, GGZ

Geplaatst op: 12 mei 2021

Vaccinatie-advies voor zwangere vrouwen

In de vaccinatie update van week 17 hebben we informatie geplaatst over het vaccinatie advies voor zwangere vrouwen. Het RIVM geeft naast het advies ook een uitgebreide uitleg voor deze doelgroep. Lees meer op de site van het RIVM over zwangerschap.

Zwangere zorgmedewerkers kunnen zich alsnog aanmelden voor vaccinatie. Daarvoor kunnen zij de eerder van de werkgever ontvangen uitnodigingsbrief gebruiken. Indien u deze brief niet meer heeft kan deze bij de werkgever opgevraagd worden.

Omdat vaccins niet op zwangeren worden getest, werden gezonde zwangere vrouwen tot voor kort afgeraden zich te laten vaccineren. Inmiddels zijn alleen al in de VS meer dan 90.000 zwangeren tegen het coronavirus gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, zonder ernstige bijwerkingen. Ook in bijvoorbeeld Israël worden zwangeren al maanden ingeënt met Pfizer. Daarom adviseert het RIVM alle Nederlandse vrouwen die zwanger zijn nu om zich te laten inenten zodra ze een oproep krijgen. Zorgmedewerkers krijgen voorrang.

Binnenkort besluit het ministerie van VWS, na advies van de Gezondheidsraad, of alle zwangere vrouwen met voorrang gevaccineerd mogen worden. Zwangere zorgmedewerkers hoeven niet op dit besluit te wachten.

Vaccinatie bewoners

De permanente vaccinatie veegronde voor bewoners onder medische verantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde start vanaf 17 mei. De bewoners die nog niet gevaccineerd zijn of die nog een tweede vaccin moeten krijgen, worden in de permanente veegronde gevaccineerd. Cliënten die niet meer in de instelling verblijven, bijvoorbeeld na eerstelijnsverblijf of geriatrische revalidatie, kunnen via de zorginstelling thuisvaccinatie aan huis ontvangen. 

Voor de permanente veegronde geldt dat zorginstellingen kunnen kiezen om zelf vaccins te bestellen bij de SNPG en zelf te vaccineren of om thuisvaccinatie in te schakelen. Instellingen kunnen om de week op maandag bij de SNPG, bestellen voor levering op maandag, dinsdag of woensdag in de week erop. We raden u aan zich te abonneren op de SNPG nieuwsbrief om dit in de gaten te houden.

Bewoners onder verantwoordelijkheid van de huisarts worden doorgaans door mobiele vaccinatieteam (thuisvaccinatie) gevaccineerd. De werkinstructies vindt u op de website van het RIVM.

Vaccinatie bewoners Wlz-GGzzie nieuwsbericht.

Vaccinatiedata van uw bewoners (herhaling)

Het RIVM signaleert onvolledige en sterk achterlopende landelijke registratie van toegediende coronavaccins. Het gaat dan met name om de gegevens van zorgorganisaties en huisartsen. Compleet en correct inzicht in de cijfers is essentieel om verantwoord te beslissen over versoepelingen, goed te sturen op de continuïteit van zorg en vooral om te zorgen dat zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen in de maatschappij gevaccineerd zijn. Registratie, ook als het gaat om spillage, is daarbij essentieel. Wij verzoeken u daarom met klem uw vaccinatiedata zo snel mogelijk aan te leveren bij het RIVM als u dit nog niet heeft gedaan. Mocht u technische of andere knelpunten ervaren of vragen hebben, laat het ons dan zo snel mogelijk weten via [email protected]

Vaccinatie zorgmedewerkers (traject vaccinatie bewoners door de HAP)

Vanaf deze week is het vaccin Moderna beschikbaar bij de GGD. Dit betekent dat medewerkers, vrijwilligers en/of mantelzorgers voor de tweede vaccinatie Moderna naar de GGD kunnen. Zij worden niet meer door de mobiele vaccinatieteams gevaccineerd. De werkinstructies voor Moderna en BioNTech/Pfizer zijn aangepast.

Lees het nieuwsbericht.

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.