Zorgsignalen corona IGJ

Gehandicaptenzorg, GGZ

Geplaatst op: 17 februari 2022

Zorgsignalen corona IGJ

zorgsignalen-corona-igjDe inspectie heeft dagelijks contact met zorgverleners, producenten, leveranciers en andere zorgorganisaties over de effecten van het coronavirus op het werk in de zorg. Door dit contact heeft de IGJ een actueel beeld over de kwaliteit van zorg binnen de verschillende sectoren en over mogelijke signalen of problemen die deze zorg in de weg staan. 

Geestelijke gezondheidszorg

Zorgelijk. Het scheert langs de grens van wat kan. Dat zeggen bestuurders in de geestelijke gezondheidszorg over de huidige situatie. Het uitvallen van personeel vraagt veel flexibiliteit en creatieve oplossingen. De druk op de ggz-zorg is hoog, maar de betrokkenheid van medewerkers gelukkig ook. Ze zetten hun schouders eronder, al zijn ze wel moe.

Lees hier alle GGZ zorgsignalen

Gehandicaptenzorg

Om de werkdruk het hoofd te bieden, is er bij veel zorgaanbieders sprake van afschaling van de zorg. Daarbij houden zij zo veel mogelijk rekening met de behoeften van de cliënten en krijgt de functie ‘wonen’ voorrang boven dagbesteding en ambulante zorg.

Lees hier alle gehandicaptenzorg zorgsignalen

Patiënten- en cliëntenorganisaties

Patiënten en cliënten ervaren minder beschikbaarheid van zorgverleners heel direct. Het speelt vooral in de thuiszorg, bij de huisartsen en in de ggz en de jeugdhulp. Maar ook hospices voor palliatieve zorg hebben soms moeite om de roosters rond te krijgen. Gelukkig zijn er regionaal wel goede voorbeelden en samenwerkingen te zien. 

Mantelzorgers voelen zich enorm verantwoordelijk om afgeschaalde zorg over te nemen, en 80 procent doet dit al. Van deze 80 procent geeft 70 procent aan zich zwaar overbelast te voelen.

Lees hier alle patiënten- en cliëntenorganisatie zorgsignalen

Bron: IGJ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.