Toezicht IGJ- toetsingskaders

Laatste update: 10 januari 2023

Voor nieuwe en huidige zorgaanbieders is het belangrijk te weten dat de Inspecite Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verantwoordelijk is voor de toetsing van de kwaliteitskaders bij zorgaanbieders. Dat kan door een melding van een andere zorgaanbieder over niet adequate zorgverlening of een incident. Maar de IGJ toetst ook op kwaliteit zonder meldingen van incidenten. Zorgaanbieders zijn gehouden aan de Wkkgz en kwaliteitskaders die gelden voor hun doelgroep, of de kwaliteitseisen die de zorgkantoren en/of gemeenten stellen.

De IGJ mag deze eisen toetsen door onaangekondigd een bezoek te brengen aan een zorgaanbieder (zowel organisaties als zzp-ers). Binnen de Wkkgz is er een handige checklist opgesteld waarop iedere (nieuwe) zorgaanbieder kan zien welke wettelijke eisen er gesteld worden aan het verlenen van zorg. De zorgaanbieder dient zich tevens bewust te zijn van de richtlijnen van het kwaliteitskader dat van toepassing is voor zijn doelgroep. Naast deze checklist toetst de inspectie op specifieke onderdelen per sector. Deze toetsingskaders zijn niet alleen voor nieuwe maar ook bestaande aanbieders in de zorg. 


BVKZ ACADEMIE – VOOR BVKZ LEDEN

Als lid van BVKZ heeft u toegang tot de BVKZ Academie. De BVKZ Acdemie geeft u toegang tot kennisbijeenkomsten uit het verleden en u kunt de presentatie en de opname in alle rust terugkijken.

In het verleden heeft BVKZ kennisbijeenkomsten georganiseerd met de IGJ. Klik op het logo van de BVKZ Academie om in te loggen en de kennisbijeenkomsten te bekijken.

ALLEEN VOOR BVKZ LEDENUitroepteken BVKZ Kennisplein, Academie en Shop
Alleen BVKZ leden hebben toegang tot onze kennisdocumentatie, e-learnings en digitale kennisbijeenkomsten. Wilt u ook toegang? Word dan lid van BVKZ.