Leden aan het woord – thema RI&E

zorgverleners

Geplaatst op: 18 november 2021

zorg-risico-inventarisatie-en-evaluatieZorg Risico Inventarisatie en Evaluatie

Een veilige leefomgeving creëren voor uw cliënten. Daar komt behoorlijk wat bij kijken. Vanuit de ARBO wet bent u verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van de risico’s binnen uw organisatie ten aanzien van de veiligheid en gezondheid van uw werknemers.

Kennisbijeenkomst

Via onze helpdesk krijgen we veel vragen over de RI&E. Met name over het opstellen, onderhouden en het toetsen hiervan. Daarom organiseren we jaarlijks een kennisbijeenkomst, met onze samenwerkingspartner Kleemans, om u zo te informeren over de RI&E.

Op 12 oktober jl. heeft de kennisbijeenkomst RI&E in de zorg plaatsgevonden. Tijdens deze kennisbijeenkomst zijn er praktische tips gegeven over het borgen van risico’s door o.a. het voeren van een functioneel arbobeleid, hoe de veiligheid in uw organisatie beter kan en welke personen binnen uw organisatie verantwoordelijk zijn voor de borging van risico’s. Als lid van BVKZ, kunt u via onze BVKZ Academie de opname van de kennisbijeenkomst terug te kijken.

Kennisbijeenkomst RI&E in de zorg terugkijken

Enquête

Naar aanleiding van de kennisbijeenkomst hebben we onze leden gevraagd een enquête m.b.t. de RI&E in te vullen, om te kijken wat de ervaringen en ideeën van onze leden zijn. Hieruit blijkt dat het merendeel de RI&E met een collega of externe partij uitvoert. De overige leden weten niet goed waar te beginnen, waardoor de RI&E (nog) niet is gerealiseerd. Ondanks het merendeel dat wél een RI&E heeft uitgevoerd, blijkt het evalueren niet altijd plaats te vinden door een gebrek aan tijd.

Het opstellen van een BHV plan blijkt wat gemakkelijker te verlopen. De meeste leden zoeken het zelf uit of stellen dit op n.a.v. een BHV-cursus.

Wilt u graag uw ervaring en/of ideeën over de RI&E delen? Dan kunt u de korte enquête invullen via onderstaande knop.

Enquête

Informatie

Via de helpdesk en de enquête krijgen we signalen dat het uitvoeren van de RI&E voor veel vragen zorgt. Vooral de vraag: ‘Waar moet ik beginnen?’ Als branchevereniging kijken we graag met u mee naar mogelijke oplossingen. Natuurlijk kunt u hiervoor op ons kennisplein terecht bij de thema’s arbeidsomstandigheden wet en arbeidsomstandigheden.

Naast onze eigen kennisbank zijn er diverse websites die u op weg kunnen helpen voor het uitvoeren van de RI&E.

Zelfinspectie.nl

Via deze website doorloopt u een aantal stappen en ontvangt u persoonlijke verbeterpunten waar u direct mee aan de slag kunt. Zelfinspectie.nl

Route naar RI&E

Met deze (nieuwe!) website kunt u de route naar RI&E stap voor stap doorlopen. Het enige dat u hoeft te doen is een account maken. Hierdoor worden uw gegeven na elke stap automatisch opgeslagen. Verandert er iets in uw bedrijf? Dan werkt u deze eenvoudig bij. Route naar RI&E

Samenwerking

Zoals u wellicht weet hebben wij, speciaal voor BVKZ leden, een samenwerking met Kleemans voor Zorg RI&E. Momenteel zijn wij met hen in gesprek voor een passender RI&E aanbod. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor de ontwikkelingen.

bvkz

Door lid te worden van onze branchevereniging kunt u deelnemen aan de RI&E kennisbijeenkomsten of deze terugkijken via onze BVKZ Academie én kunt u gebruik maken van de voordelen van onze samenwerkingspartners. Wilt u eerst meer informatie over ons als branchevereniging? Bekijk dan onze website voor meer informatie of neem contact met ons op via [email protected] of 0162 69 60 60. We staan u graag persoonlijk te woord. 

Ik wil lid worden

Door: Melanie Bax – Beleidsmedewerker BVKZ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.