Versterking zeggenschap: Subsidie aanvragen vóór 18 december

Geplaatst op: 7 december 2023

Versterking zeggenschap

Is uw organisatie al aan de slag met de versterking van de zeggenschap van uw medewerkers? U kunt nog tot 18 december 2023 een subsidieaanvraag doen, om hierbij financiële ondersteuning te krijgen.

Meer informatie en subsidie aanvragen

Tussentijdse evaluatie

Het Landelijk Actieplan Zeggenschap heeft in het afgelopen jaar al 140 organisaties kunnen ondersteunen. Zij hebben nu een tussentijdse evaluatie uitgevoerd. Zo kunnen andere organisaties hiervan leren en hoeft u niet zelf het wiel uit te vinden. 

Bekijk de tussentijdse rapportage

De belangrijkste inzichten

  • Vergroot kennis van zeggenschap: Wanneer u weet wat zeggenschap is, wat de meerwaarde is en waar u het op kunt pakken, of hoe u hiervoor ruimte vraagt of biedt, kunnen mensen in beweging komen.
  • Investeer in draagvlak en betrokkenheid: Draagvlak is nodig om de gewenste verandering in gang te zetten en te behouden, maar garandeert nog geen betrokkenheid. Er zijn acties nodig waardoor mensen zich betrokken gaan voelen en zich willen inzetten.
  • Zorg voor tijd, geld en ruimte: Ga niet voor snelle oplossingen omdat er geen capaciteit of budget is, maar zoek actief naar structurele oplossingen voor geld, tijd en ruimte. Alleen dan doorbreekt u een patroon en kunt u echt veranderen.
  • Creëer een beweging vanuit enthousiasme: Beweging op zeggenschap ontstaat wanneer behaalde successen – groot en klein – positief en continu onder de aandacht wordt gebracht. Duidelijke communicatie over de opbrengsten van zeggenschap voor de organisatie, geeft energie om vervolgstappen te zetten.

Wet Zeggenschap in de zorg

De wet ‘Zeggenschap in de zorg’ is op 1 juli 2023 in gegaan. Hierin staat dat zorgorganisaties het mogelijk moeten maken dat hun medewerkers invloed kunnen uitoefenen op het beleid, als dat nodig is om goede zorg te verlenen. 

Bron: Zeggenschap in de zorg

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.