Kent u de nieuwe Wet Zeggenschap?

Wkkgz

Geplaatst op: 6 juli 2023

Wet Zeggenschap

Op 1 juli is er een nieuwe aanvulling op de Wkkgz van kracht, die van belang is voor medewerkers in de zorg. Dit betekent dat elke zorgverlener invloed mag uit oefenen op het beleid, als dat beleid direct van belang is voor hun bijdrage aan het verlenen van goede zorg. Zorgprofessionals en bestuur van een organisatie bepalen samen hoe ze dit organiseren. Er wordt niet voorgeschreven hoe u dit moet doen. Om de vrijblijvendheid eraf te halen, is het belangrijk dat u goede afspraken maakt met elkaar.

Waarom deze nieuwe wet?

Omdat het versterken van zeggenschap voor meer werkplezier, autonomie en betrokkenheid zorgt van de medewerkers. Het draagt bij aan een goede kwaliteit van zorg en behoud van medewerkers.

Hoe pakt u dit aan in uw organisatie?

Op de website www.zeggenschapindezorg.nl kunt u allerlei voorbeelden vinden hoe u de zeggenschap, samen met uw medewerkers, in uw organisatie kunt inrichten. Ook kunt u daar webinars terugkijken die u op weg kunnen helpen.

Stand van zaken

Onderzoek laat zien dat slechts 11% van de zorgmedewerkers op de hoogte is van de komst van deze wet. Driekwart merkt niets van de voorbereidingen in de organisatie voor de invoering, terwijl het uitgangspunt van de nieuwe wet is dat binnen zorgorganisaties niets over de vakinhoud en beroepsontwikkeling van de zorgverlener wordt besloten, zonder dat de zorgverlener daarbij betrokken zijn!

Bron: Rijksoverheid

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.