Let op valse diploma’s of VOG’s

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 2 maart 2023

vals-diploma-of-vogVals diploma of VOG

Afgelopen jaar kreeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) 95 meldingen over zorgverleners met een vals diploma of vals certificaat. Plus 11 meldingen over zorgverleners met een valse Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dat is ruim een verdubbeling vergeleken met eerdere jaren.

Screenen is wettelijke verplichting

Volgens de wet moeten werkgevers controleren of hun werknemers in de zorg en de jeugdhulp geschikt zijn voor het werk dat zij doen en daarvoor de juiste papieren hebben. Dat heet de ‘vergewisplicht’.

Door de krapte op de arbeidsmarkt werven veel werkgevers in de zorg personeel via bemiddelings- of uitzendbureaus. Vaak met afspraken over de controle van CV’s, diploma’s en VOG’s van sollicitanten en ZZP’ers, maar uiteindelijk blijven de werkgevers zelf verantwoordelijk voor die screening. Daarbij hoort ook de controle op valse papieren.

Controle via internet en door navraag 

  • Werknemers kunnen de echtheid van hun diploma’s aantonen met een uittreksel van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 
  • Werkgevers kunnen het digitaal uittreksel controleren.
  • Werkgevers kunnen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van de Dienst Justis controleren op echtheid.
  • Werkgevers kunnen registers nagaan, zoals het BIG-register (zorgverleners) en het SKJ-register (jeugdzorg).
  • Werkgevers kunnen natuurlijk referenties van sollicitanten opvragen bij eerdere werkgevers.
  • De inspectie registreert zorgverleners die gezien hun arbeidsverleden een risico kunnen vormen voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Bijvoorbeeld omdat zij eerder ergens zijn ontslagen wegens ernstig disfunctioneren. Werkgevers in de zorg en jeugdhulp kunnen de inspectie vragen of hun sollicitant geregistreerd staat.

Wat te doen bij valse papieren?

De inspectie vraagt zorgaanbieders en bemiddelingsbureaus valse papieren van sollicitanten en medewerkers via de politie te melden aan het Openbaar Ministerie en aan de inspectie.

  • Het Openbaar Ministerie kan iemand vervolgen voor valsheid in geschrifte en is daar ook actief in.
  • Een BIG-registratie van een zorgverlener kan ongedaan gemaakt worden als die gebaseerd was op valse papieren. Dat doet het CIBG, dat onderdeel is van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
  • De inspectie kan na een melding advies uitbrengen aan de zorgaanbieder over de aanpak. Afhankelijk van de situatie kan de inspectie ook zelf onderzoek doen. Verder maken meldingen de omvang van diploma- en VOG-fraude duidelijk.

Bron: IGJ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.