Resultaten pilot: Wooninitiatieven en overstap van pgb naar ZiN

| PGB, Zin

Geplaatst op: 29 februari 2024

Wooninitiatieven en overstap van pgb naar ZiN

In de Kamerbrief december 2022 en juli 2023 omschreef minister Helder haar plannen voor pgb-gefinancierde wooninitiatieven. In eerste instantie was de gedachte om pgb financiering niet (meer) toe te staan voor wooninitiatieven. Later werd dit bijgesteld, mede dankzij de gesprekken die we met de Minister over dit onderwerp hebben gevoerd.

Contracteren beter haalbaar maken voor kleinschalige wooninitiatieven

Dit was de handschoen die we in samenwerking met het zorgkantoor Zilveren Kruis hebben opgepakt. Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de belemmeringen? Hoe kunnen we de overstap van een persoonsgebonden budget (pgb) naar Zorg in Natura (ZiN) faciliteren? Maar ook, hoe borgen we de eigen regie van bewoners?

We hebben diverse gesprekken gevoerd met leden van BVKZ, in de regio van het zorgkantoor Zilveren Kruis. Dit waren zowel leden die de overstap naar ZiN hebben gemaakt, als leden die de overstap willen maken en leden die de overstap niet willen maken. Samen met het zorgkantoor hebben we de bevindingen inzichtelijk gemaakt in een Frequently Asked Questions (FAQ’s). De publieksversie van deze bevindingen is nu beschikbaar. De FAQ’s en de eindrapportage van de pilot leveren de contouren voor verdere stappen vanuit de zorgkantoren/ZN en BVKZ. Hierin zoeken we de samenwerking met andere branches, overige zorgkantoren en ZN.

Bekijk hier de eindrapportage

Bekijk hier de FAQ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.