NZa maakt regionale knelpunten gezondheidszorg inzichtelijk

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 2 november 2022

Regionale knelpunten gezondheidszorg

regionale-knelpunten-gezondheidszorgDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceerde vorige week 42 regiorapportages met daarin onder meer het regionale zorggebruik, afgezet tegen het landelijke beeld. De beschikbaar gestelde analyses geven regionale zorgnetwerken inzicht in de regio en mogelijke knelpunten. Dit moet de regio’s helpen om gezamenlijk concrete regioplannen op te stellen. Zo kan de beweging naar passende zorg gemaakt worden, zoals onlangs is afgesproken in het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Bekijk hier de regiorapporten

Zorg slimmer organiseren

Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden is passende zorg in de regio is noodzakelijk. Op dit moment ziet de NZa dat de zorgvraag op veel plekken groter is dan het zorgaanbod. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de lange wachtlijsten in de medisch-specialistische zorg en geestelijke gezondheidszorg. Door goede samenwerking in de regio kunnen we zorg slimmer organiseren en problemen verminderen, of soms zelfs voorkomen. Hiervoor moeten we weten waar toegankelijkheidsproblemen spelen. Daarom is het belangrijk om met partijen een beeld te vormen van de huidige- en toekomstige zorgvraag.

Regioanalyses

Met de analyses wil de NZa bijdragen aan de invulling en de regiobeelden en –plannen die partijen al hebben en zullen actualiseren, zoals is afgesproken in het IZA. Partijen moeten deze regioanalyses zelf verrijken met specifieke kenmerken van de regio en aanvullende informatie over de vraag en het aanbod van zorg. Overheidspartijen faciliteren hierin door alle beschikbare data te bundelen op de website De Juiste Zorg op de Juiste Plek. Hier vindt u regioanalyses van verschillende zorgverzekeraars en overheidsorganisaties.

Bron: NZa

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.