NOW 5 (corona steunmaatregelen)

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 9 december 2021

NOW 5

NOW-5Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november 2021 is al aangekondigd dat wegens de aangescherpte coronamaatregelen er een NOW5 komt.  

Aanvraagperiode NOW5

De NOW5 heeft betrekking op de periode van 1 november tot en met 31 december 2021. De NOW5 (zevende aanvraagperiode) is vanaf december 2021 aan te vragen via het UWV.

Doelgroep NOW5

De voorwaarden om voor NOW5 in aanmerking te komen zijn bijna hetzelfde als bij NOW4. Hieraan is bij NOW5 toegevoegd dat de subsidieregeling ook van toepassing is voor starters. Dit zijn werkgevers die hun onderneming na 1 februari 2020 en uiterlijk 30 september 2021 gestart zijn.

Overeenkomsten NOW5 met eerdere NOW-subsidies

De NOW5 is bijna hetzelfde als de NOW4. Ten opzichte van eerdere NOW-periodes worden er enkele veranderingen aangebracht:

  • Ook starters komen in aanmerking voor NOW5. Als starter worden werkgevers gezien die na 1 februari 2020 en uiterlijk 30 september 2021 hun onderneming gestart zijn;
  • De loonsomvrijstelling wordt verhoogd naar 15% (dit was in de NOW3 en NOW4 10%). Dit betekent dat de loonsom van een werkgever nu met 15% mag dalen, zonder dat dit effect heeft op de uiteindelijke subsidie;
  • Voor elke werkgever wordt het omzetverlies berekend over de maanden november en december 2021. Werkgevers kunnen dus niet langer kiezen over welke maanden zij het omzetverlies willen laten berekenen;
  • De referentiemaand voor de loonsom wordt september 2021;
  • Voor de berekening van de referentieomzet-periode wordt uitgegaan van verschillende groepen

Aanvraagloket

De exacte datum van de opening van het aanvraagloket van de NOW5 zal binnenkort bekend gemaakt worden.

Uitbetaling

UWV streeft ernaar om de subsidievoorschotten die tijdig zijn aangevraagd, vóór eind december uit te betalen. Werkgevers ontvangen het NOW-voorschot in één keer.

Meer informatie

Lees onze Corona FAQ voor meer corona gerelateerde onderwerpen

Bron: Rijksoverheid

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.