Factsheets corona in de GGZ

GGZ

Geplaatst op: 10 maart 2022

Factsheets corona GGZ

De hoge druk op de geestelijke gezondheidszorg die er al was, is door corona verscherpt en verdiept. De risico’s stapelen zich op. Dit blijkt uit nieuwe informatie van de sector. De IGJ heeft hierover twee factsheets gepubliceerd:

Effecten COVID-19 op hulpvraag, wachtlijsten en continuïteit van de GGz-zorg: risico’s stapelen zich op

Effecten COVID-19 op personeel en continuiteit van de zorg: ‘het scheert langs de grens van wat kan’

Enkele relevante punten

  • factsheets-corona-ggz

    Het aantal aanmeldingen voor ggz-zorg neemt toe. Bij jongeren gaat het daarbij om klachten over angst, depressie, eenzaamheid, zelfbeschadiging en zelfdoding of pogingen. Ook zijn er meer jongeren met ernstige eetstoornissen.

  • De wachttijden voor ggz-zorg waren al te hoog. Toch zijn ze door de coronacrisis niet verder opgelopen. Dat deden zorgaanbieders door te werken met beeldbellen of groepsbehandelingen. Maar dat is niet altijd een ideale oplossing, al kan het een ernstiger crisis wel voorkomen. Daarnaast zijn uitzendkrachten en zzp’ers ingezet; dat kost wel extra geld.
  • Coronamaatregelen hebben geleid tot sociaal isolement en gebrek aan uitzicht voor mensen die moeten wachten op ggz-hulp. Het opheffen van de coronamaatregelen heeft dat niet meteen veranderd.
  • Het verminderen of veranderen van ggz-zorg legt extra druk op mantelzorgers. Hoewel zij zich heel verantwoordelijk voelen, wordt de druk soms te groot om dat vol te houden.
  • Het uitvallen van personeel vraagt veel flexibiliteit en creatieve oplossingen. ‘Het scheert langs de grens van wat kan’, zeggen bestuurders in de geestelijke gezondheidszorg. De druk op de ggz-zorg is hoog, maar de betrokkenheid van medewerkers gelukkig ook. Ze zetten hun schouders eronder, al zijn ze wel moe.

Bron: IGJ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.