Dubbel eigen risico voor GGZ-cliënten

GGZ

Geplaatst op: 16 september 2021

Door de invoering van het  zorgprestatiemodel betaalt een patiënt, die tijdens de behandeling de grens van het kalenderjaar overschrijdt, twee keer het eigen risico: één keer in het startjaar en een keer in het daarop volgende jaar waarin de therapie nog doorloopt. Dit is niet alleen het geval bij de overgang van de oude bekostiging in 2021 naar de nieuwe bekostiging in 2022; het is een structurele verandering.

Waarom een dubbel eigen risico?

De oorzaak van het dubbele eigen risico is dat bij de nieuwe bekostiging niet meer gewerkt wordt met één langer lopende prestatie (product of dbc), maar met losse prestaties in de vorm van consulten. Stel dat een patiënt met de behandeling start in september en deze patiënt gaat in mei het jaar erop uit behandeling; dan betaalt hij in de huidige situatie één keer het eigen risico, in de nieuwe situatie is dat twee keer. Minister Hugo de Jonge zegt hier niks aan te kunnen veranderen. Het is volgens hem een ‘vervelend neveneffect’ van het ‘door het hele veld gewenste nieuwe zorgprestatiemodel’.

98.000 cliënten

De NZa berekende dat deze systematiek ervoor zorgt dat 98.000 ggz-cliënten méér eigen risico betalen dan in het huidige systeem. Dat is 9 procent van alle ggz-cliënten. Deze 98.000 ggz-cliënten betalen gemiddeld 172 euro meer aan hun ggz-behandeling dan ze in het huidige systeem doen. Het komt vooral voor bij kortdurende behandelingen in de generalistische ggz, die tussen de 800 en 1200 minuten duren. MIND, psychiaters (NVvP), psychologen (LVVP en NIP) en verpleegkundigen (V&VN) verwachten dat vooral studenten, jongvolwassenen en alleenstaande ouders hierdoor vaker zorg zullen mijden. Deze groepen hebben geen hoog inkomen, maar gebruiken vaak ook niet hun eigen risico aan andere zorg.

Eigen risico in 2022 blijft gelijk

Het eigen risico blijft ook in 2022 385 euro. Daarover hoefde de Tweede Kamer niet te debatteren. Het Kamerdebat over het eigen risico ging vooral over de dubbele eigen-risico-kosten die ggz-cliënten maken als gevolg van het nieuwe zorgprestatiemodel.

Bron: Zorgvisie 

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.