Corona maatregelingen, versoepelingen en quarantaine

zorgaanbiedrs

Geplaatst op: 27 januari 2022

Coronamaatregelen zorgaanbieders

coronamaatregelen-zorgaanbiedersOp de persconferentie van dinsdag jl. is een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Op de site van de Rijksoverheid vindt u alle versoepelingen op een rijtje.

Quarantaine of in isolatie door corona

Er is sinds de persconferentie ook meer duidelijkheid over quarantaine of isolatie.

Rijksoverheid – In quarantaine of isolatie?

Zorgmedewerkers en quarantaine

Bij hoge uitzondering mag een beschermde zorgmedewerker onder bepaalde voorwaarden tijdens de quarantaineperiode wel werken. Dat kan alleen als de inzet van die zorgmedewerker absoluut noodzakelijk is om de continuïteit van de patiëntenzorg te garanderen. 

Uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis

Zorgmedewerkers zonder klachten die een huisgenoot (categorie 1) of overig nauw contact (categorie 2) zijn van een positief geteste persoon, hoeven niet in quarantaine als zij:

  • een boostervaccinatie hebben ontvangen;
  • of minder dan 8 weken geleden een Covid-infectie hebben doorgemaakt.

Tevens gelden er voor zorgmedewerkers aanvullende maatregelen voor 10 dagen na het laatste contact met een positief getest persoon:

  • Zorgmedewerkers laten (nog steeds met voorrang!) een PCR-test doen op dag 0 en dag 5 en als zij klachten krijgen.
  • Bij werkzaamheden met kwetsbare cliënten wordt geadviseerd om dagelijks voor start van de werkzaamheden een zelftest te doen (zelftesten vallen onder meerkosten).
  • Zorgmedewerkers dragen tijdens het werk steeds een chirurgisch mondneusmasker (ten minste type II) en houden zoveel mogelijk afstand van cliënten en collega’s.

Zorgmedewerkers die géén boostervaccinatie (aantoonbaar) hebben ontvangen en ook niet minder dan 8 weken geleden een Covid-infectie hebben doorgemaakt, gaan wel in quarantaine. Bij personeelstekort kan de zorgorganisatie op basis van het eerder door het RIVM gepubliceerde afwegingskader beslissen om af te wijken en de zorgmedewerkers te laten werken onder de beschreven voorwaarden.

Zeker nu het kabinet heeft besloten om veel maatregelen los te laten, neemt ondanks de aangepaste quarantaineregels het risico op meer verzuim verder toe. Mede daarom onderzoekt het RIVM of positief geteste medewerkers zonder klachten (die nu in isolatie moeten) alsnog sneller en verantwoord kunnen worden ingezet als de zorgcontinuïteit in het geding komt.

Wijziging in geldigheidsduur coronatoegangsbewijs

De geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt per 2 februari in overeenstemming gebracht met de Europese regelgeving. Details volgen in de (nog te publiceren) Kamerbrief.

Aanpassing KNV-vervoersprotocollen voor dagbesteding

Eerder hebben wij u geïnformeerd over de aanpassing van de richtlijn van het RIVM voor vervoer naar dagbesteding. Daarin wordt geadviseerd om (opnieuw) te werken met een bezetting van 2/3. Daarom heeft de KNV per 20 januari haar vervoersprotocollen geactualiseerd.

Vervoersprotocollen

Lees meer

RIVM – Meer informatie voor zorgprofessionals

Quarantaineregels

Persconferentie 25 januari 2022 in eenvoudige taals

Bron: Rijksoverheid / RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.