Verder versoepelingen coronamaatregelen

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 17 maart 2022

Coronamaatregelen maart 2022

coronamaatregelen-maart-2022De afgelopen weken zijn de coronabesmettingen weer opgelopen. De huidige virusvariant is echter minder ziekmakend en het aantal mensen dat met corona op de IC wordt opgenomen is beperkt. Daarom heeft het kabinet besloten om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Er geldt nog wel een aantal adviezen.

Bij klachten: blijf thuis en doe een zelftest

Voor iedereen met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een zelftest. Is de uitslag positief? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD en ga minimaal 5 dagen in isolatie. U mag weer naar buiten als u de laatste 24 uur geen klachten heeft. Het is niet meer nodig om zich te testen als u geen klachten hebt.

Quarantaine

Op de website van de overheid kunt u bekijken of u in quarantaine moet. Het quarantaine advies is niet gewijzigd. 

Thuiswerken

Het huidige thuiswerkadvies vervalt. Het kabinet roept werkgevers wel op om met werknemers afspraken te maken om hybride werken blijvend te stimuleren.

Mondkapjes

De verplichting om in en rond het OV mondkapjes te dragen vervalt per woensdag 23 maart 2022. Daar waar het druk is, kunt u uzelf en anderen beschermen door een mondkapje te dragen. Het blijft voorlopig verplicht om een mondkapje te dragen in het vliegtuig en op het vliegveld na de security.

In de zorg en bij het werken met kwetsbare groepen blijft het advies om preventief gebruik te maken van beschermingsmiddelen en testen.

Inzet besmet personeel

In situaties waarin de continuïteit van zorg op het spel staat kunnen zorgorganisaties Covid-19-besmette medewerkers zonder klachten inzetten, zonder dat dit hoeft te leiden tot een verminderde of vervallen dekking vanuit de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Daarbij  staat voorop dat u in een protocol vastlegt hoe zorgvuldige transparante besluitvorming plaatsvindt en dat dat bij deze inzet stringente beschermingsmaatregelen worden genomen en nageleefd. Als dit voor u aan de orde is, dient u naast de IGJ en uw zorgverzekeraar ook uw aansprakelijkheidsverzekeraar te informeren.

Testen voor toegang

Testen voor toegang (1G) geldt nu nog voor grotere nachtclubs en grote ongeplaceerde evenementen (meer dan 500 bezoekers). Vanaf woensdag 23 maart 2022 kan publiek ook op deze locaties zonder Testen voor Toegang naar binnen. Er zijn dan geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs geldt. Geadviseerd wordt om de CoronaCheck-app op uw telefoon te laten staan. Voor meerdere landen is de QR-code nog wel noodzakelijk om in te reizen of voor bijvoorbeeld bezoek aan horeca, bioscoop of theater.

Reizen

Voor mensen die naar Nederland reizen van binnen de EU/Schengen vervalt vanaf 23 maart 2022 de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Ook voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen, zijn er geen inreismaatregelen meer. Voor iedereen die naar Nederland reist, is het advies om een zelftest te doen direct na aankomst en op dag 5. Voor niet-EU-burgers geldt nog steeds een EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor reizen uit veilige landen, mensen die gevaccineerd of hersteld zijn en voor bepaalde reisdoelen.

Voor meer informatie over corona kunt u onze corona FAQ bekijken.

Bron: Rijksoverheid 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.