BVKZ en de Wet zorg en dwang (Wzd)

Geplaatst op: 18 januari 2024

Wzd

WzdBVKZ is actief betrokken bij de invoering van de Wet zorg en dwang (Wzd) en de gevolgen die de wet heeft op kleinschalige zorgaanbieders. Naast diverse voorlichtingsmaterialen en –sessies, om onze leden te informeren over de wet sinds 2020, zijn wij als branchevereniging betrokken geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe (bestuurlijke) afspraken. Deze afspraken lopen vooruit op de wetsevaluatie die eind dit jaar plaatsvindt. Op onze website kunt u lezen wat de afspraken in het kort inhouden en wat deze voor u, als kleinschalige zorgaanbieder, (kunnen) betekenen.

Open deuren

Het sluiten van deuren wordt bij zorginstellingen vaak ingezet om cliënten, bewoners en zorgvragers te beschermen. Volgens de wet is dit een vorm van onvrijwillige zorg. Sommige zorgorganisaties richten een open-deuren beleid in, anderen worstelen nog met de invoering, want het is niet altijd eenvoudig en het komt met risico’s. Toch zijn er talrijke voorbeelden van hoe het wel kan en zijn er alternatieven.

Bekijk de verkenning Open deuren

Goede voorbeelden doen goed volgen. Daarom werken we samen met Vilans aan een aantal video’s en vlogs van kleinschalige zorgaanbieders, waarin in verschillende vormen en op diverse manieren getoond wordt hoe u als zorgorganisatie de deur kunt openen. De video’s zijn binnenkort beschikbaar, dus houdt onze nieuwsbrief en website in de gaten.

Inspiratiedagen

Hoe past u de Wzd toe in uw zorgorganisatie als alternatieven of voorkomen niet mogelijk zijn? Wederom werken we samen met Vilans en andere zorgbranches aan de organisatie van inspiratiedagen op locatie. Op deze inspiratie dagen wordt kennis gecombineerd met goede voorbeelden en wordt een link gelegd met de campagne ‘open deuren’ die we hierboven beschreven.

De inspiratiedagen bieden op een laagdrempelige en creatieve manier informatie over het toepassen van de wet of het vinden van alternatieven. Op 12 maart 2024 organiseren we een inspiratie dag op locatie met als thema: “Zorg & Dwang: autonomie, zeggenschap en dilemma’s”. Volg onze agenda en nieuwsbrief voor inschrijven en meer informatie.

bvkz

Wilt u betrokken zijn of op de hoogte gehouden worden van diverse wet- en regelgeving zoals de Wzd? Word dan lid van BVKZ. Wilt u eerst meer informatie over ons als branchevereniging? Bekijk dan onze onze website of neem contact met ons op via info@bvkz.nl of 0162 69 60 60. We staan u graag persoonlijk te woord.

Ik wil lid worden

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.