Zorgwerknemers wel of niet gevaccineerd: dilemma’s en uitgangspunten

Zorgaanbieders

Geplaatst op: 16 september 2021

Vaccineren is het belangrijkste instrument in de strijd tegen het coronavirus. Niemand is verplicht zich te laten vaccineren, maar zorgverleners die goede en veilige zorg willen verlenen doen er goed aan voor vaccinatie te kiezen. Dat schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een factsheet over het inzetten van personeel in de zorg met en zonder coronavaccinaties.

Factsheet IGJ

Zorgaanbieders leveren op die manier zo veilig mogelijke zorg aan hun cliënten/patiënten en ze bieden een veilige werkomgeving aan hun werknemers. Twee redenen waarom zorgaanbieders zicht willen hebben op de vaccinatiegraad onder hun werknemers.

Vaccinatieregistratie

Op dit moment mogen werkgevers wel aan hun werknemers vragen of ze gevaccineerd zijn. Maar ze mogen dit niet registreren en werknemers hoeven ook geen antwoord te geven. Werkgevers mogen hun werknemers wel stimuleren zich te laten vaccineren. Maar dwang (direct of indirect) mag niet.

Het demissionair kabinet onderzoekt of werkgevers in de zorg kunnen vastleggen of personeel gevaccineerd is tegen het coronavirus. Tijdens de persconferentie van dinsdag jl. maakte demissionair zorgminister Hugo de Jonge dit nieuws bekend. Het is een optie tot vaccinatieregistratie. Wanneer dit precies ingaat, is nog niet bekend. De Jonge benadrukte dat het niet om een plicht gaat en werknemers geen antwoord hoeven te geven op de vraag over de vaccinatiestatus.

Bedrijfsartsen in de zorg mogen vaccinaties van individuele werknemers wel registreren. Maar ze hebben beroepsgeheim. Ze mogen individuele vaccinaties alleen met toestemming doorgeven aan de werkgever. Wel kunnen bedrijfsartsen op organisatieniveau de uiteindelijke vaccinatiegraad melden aan de werkgever. Zo kunnen op organisatieniveau maatregelen genomen worden om zo veilig mogelijke zorg te bieden, en veilige arbeidsomstandigheden voor werknemers.

Tekst persconferentie 14 september 2021

Bron: IGJ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.