Zorgmedewerkers zijn ‘op’

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 23 september 2021

Afgelopen week verschenen er drie onderzoeksrapporten over de belasting, werk- en regeldruk in de zorg:

  • De FNV Zorg & Welzijnsbarometer, die elke twee jaar wordt uitgevoerd
  • Jaarlijkse monitor ‘Gezond werken’ van IZZ
  • Onderzoek naar administratiedruk in de jeugdzorg door FNV en Pointer

Zorg & Welzijnsbarometer

Twee op de vijf medewerkers in de sector zorg en welzijn hebben in de coronaperiode collega’s zien vertrekken vanwege de hoge werkdruk of overbelasting. Medewerkers in de jeugdzorg (56%), kraamzorg (54%), umc’s (42%) en in de verpleeghuizen (40%) zagen het afgelopen anderhalf jaar het vaakst collega’s vertrekken. Één op de vijf overweegt zelf ook uit de sector te stappen. Vooral de enorme werkdruk, slechte werk-privébalans en het salaris zijn redenen om weg te gaan.

Één derde van het personeel zegt dat ze meerdere keren per week in onderbezette teams werken en moeite hebben om vrij te nemen. Medewerkers die zelfs dagelijks met onderbezetting te maken hebben, komen het vaakst voor bij apotheken (28%), (academische) ziekenhuizen (19%) en in de verpleeghuizen (19%). Voor alle zorg- en welzijnsmedewerkers geldt dat 41% van hen geen verlofuren kan opnemen op de momenten waarop zij dat graag willen en ze niet voldoende tot rust kunnen komen.

Meer informatie: FNV zorg & welzijnsbarometer

Monitor gezond werken

Uit de Monitor komt een ernstig gezondheidsbeeld van zorgmedewerkers naar voren. Bijna veertig procent van hen verzuimde afgelopen jaar. Driekwart van hen kampte met lichamelijke klachten en dertig procent met psychische klachten. Ze piekeren veel over corona en zijn hier vaak ook zelf ziek van geweest.

Van de zorgmedewerkers heeft 18% een coronabesmetting doorgemaakt. Bijna de helft (47%) van deze medewerkers had daar langdurige klachten van, dat is een kwart meer dan het landelijke cijfer van 37 % voor de zogenoemde long covid. Tegelijkertijd is het gebruik van zorg door zorgmedewerkers zelf zorgwekkend laag, constateert Stichting IZZ. Voor het eerst in vijf jaar gebruiken zij minder fysiotherapie en psychische zorg. Ondanks de klachten en het hoge verzuim is het gebruik van fysiotherapie met 3 % gedaald en de psychische zorg met wel 10 % ten opzichte van 2019.

Er is vaak een verband tussen het werk in de zorg en de klachten die mensen ervaren. Bij de helft van de zorgmedewerkers worden de lichamelijke of psychische klachten veroorzaakt of verergerd door het werk. Één op de zeven voelt zich zelfs vaak of altijd uitgeput. De hoge werkdruk, gebrekkig leiderschap en een ongezond werkklimaat zijn hierbij de grootste boosdoeners. Ook slaapt 1 op de 4 medewerkers slecht.

Meer informatie: IZZ monitor

Administratiedruk in de jeugdzorg

Uit onderzoek, onder ruim 2700 jeugdzorgprofessionals in samenwerking met FNV Zorg en Welzijn, blijkt dat slechts 2 % van de medewerkers in de jeugdzorg de administratieve druk in de afgelopen drie jaar merkbaar heeft zien verminderen. En dat terwijl het ministerie beloofde dat jeugdzorgwerkers binnen één jaar na de start van het project (Ont)Regel de Zorg het verschil zouden merken.

De frustratie onder jeugdprofessionals is inmiddels zo hoogopgelopen dat 76 % van de medewerkers aangeeft weleens te overwegen om met het werk te stoppen vanwege de hoge administratielast. Ruim een derde van de jeugdprofessionals denkt er serieus over om de jeugdzorg te verlaten.   Naast administratielast worden ook de hoge werkdruk, complexe problematiek van gezinnen en onvrede over salaris vaak genoemd als redenen om de jeugdzorg te willen verlaten. 

Onderzoeksrapport

Meer informatie : Pointer en Follow the Money

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.