Zorgmedewerkers en prioriteit bij het testen

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 17 december 2020

Zoals bekend krijgen zorgmedewerkers prioriteit bij het testen op COVID-19. Hiervoor is een aantal maanden geleden het prioriteitsnummer 0800-8101 opgezet. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 07.30 uur tot 20:00 uur. Zorgmedewerkers kunnen via dit nummer een afspraak voor een coronatest maken zodat zij hun testuitslag eerder ontvangen.

PCR-test

Snelheid is echter niet de enige reden. Het is namelijk van belang dat zorgmedewerkers worden getest met een PCR-test, omdat deze iets gevoeliger is dan een antigeen test. Alle afspraken die via het prioriteitsnummer worden ingepland vinden plaats op locaties waar alleen PCR-tests worden afgenomen. Dit wordt ook aangeraden door het OMT. Het ministerie van VWS heeft besloten om hierbij niet langer de voorwaarden te stellen dat een zorgmedewerker onvervangbaar moet zijn en de zorg geen doorgang kan vinden bij zijn of haar afwezigheid.

Maak afspraak altijd via 0800-8101

Wanneer er een afspraak is gemaakt via coronatest.nl of via het reguliere landelijke afsprakennummer kan de juiste test niet gegarandeerd worden. Daarom willen we u en uw medewerkers nogmaals vragen een afspraak voor een coronatest alléén via 0800-8101 te maken. Zo krijgt iedereen uit de zorg een snelle PCR-test. Als u werkt met zzp’ers en/of uitzendkrachten, vragen we u deze boodschap via uw eigen communicatiekanalen ook met hen te delen.

Zorgberoepen zonder prioriteit

Er zijn ook zorgberoepen die niet in aanmerking komen voor testen met prioriteit. Het ministerie van VWS heeft hiervoor een lijst opgesteld. Staat een beroep van u of uw medewerkers op deze lijst, maar is er wel nauw contact (minder dan 1,5 meter) met mensen uit de medische risicogroep? Bel ook dan naar 0800-8101 om voor een PCR-test ingepland te worden. De lijst van zorgberoepen die geen prioriteit hebben, staat op deze pagina.

Bron: GGD

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.