Zorginfarct in de thuiszorg

Wijkverpleging, Thuiszorg

Geplaatst op: 7 oktober 2021

De wijkverpleging en thuiszorg komen steeds verder in de knel. “Schrijnende situaties zijn inmiddels aan de orde van de dag. Het komt steeds vaker voor dat zorgorganisaties de gevraagde zorg niet kunnen leveren”, meldt ActiZ. Dit betekent dat er mensen zijn die met pijn thuis zitten te wachten op wijkverpleging of niet thuis kunnen sterven omdat er geen wijkverpleging is. Patiënten kunnen soms niet direct het ziekenhuis uit omdat er geen nazorg is. Ook krijgen ze minder uren hulp.

Oorzaken
Toenemende vergrijzing, oplopend personeelstekort, bezuinigende zorgverzekeraars, maar ook de inhaalzorg in de ziekenhuizen als gevolg van corona zetten de wijkverpleging steeds verder onder druk. Thuiszorgorganisaties kampen met een hoger ziekteverzuim dan vóór de coronapandemie. In het tweede kwartaal van dit jaar lag hun ziekteverzuim op 7,4 procent. Normaliter ligt dat percentage rond de 6,2 procent. Tijdens pieken lag het verzuim zelfs boven de 9 procent.

Zorgverzekeraars
De brancheorganisatie roept zorgverzekeraars op meer oog te hebben voor de lange termijn en te gaan investeren in plaats van te bezuinigen op de tarieven voor wijkverpleging. Ook kan de inzet van technologische hulpmiddelen helpen.

Mantelzorg heruitvinden
Vooral familie en naasten zullen meer betrokken moeten worden om de zorg voor opa of oma te kunnen blijven leveren. Daarvoor moet de mantelzorg grootschaliger georganiseerd worden met behulp van professionele zorgorganisaties.

Bron: Skipr en AD

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.