BVKZ maakt bezwaar tegen wetsvoorstel integere bedrijfsvoering

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 19 januari 2023

wetsvoorstel-integere-bedrijfsvoeringWetsvoorstel integere bedrijfsvoering

Helaas zijn er organisaties die misbruik maken van publiek zorggeld. Steeds vaker komt er vanuit de politiek meer regelgeving om dit te kunnen stoppen. Natuurlijk vindt ook BVKZ fraude in de zorg volstrekt onacceptabel. Maar het wetsvoorstel integere bedrijfsvoering (Wibv), zoals blijkt uit de voorgelegde internetconsultatie, geeft vooral een signaal van wantrouwen af naar het grootste deel van de zorgaanbieders die ter goeder trouw zijn. De zorgaanbieder krijgt te maken met nog meer verantwoordingseisen. Het wetsvoorstel is op een aantal punten onduidelijk of niet concreet beschreven en er lijkt maar beperkt bezwaar mogelijk tegen maatregelen. Hierdoor kunnen bestuurders in de knel komen en daarmee de zorgorganisaties bedreigd in hun continuïteit.

Wat staat er in het voorstel?

Het wetsvoorstel is erg uitgebreid, in reactie op de internetconsultatie heeft BVKZ op een aantal specifieke punten bezwaar gemaakt:

  • Tegenstrijdig belang: normen om de negatieve gevolgen te voorkomen. Met name voor kleinschalige zorgaanbieders betekent dit een verzwaring van de administratieve lasten.
  • Voorwaarden aan het uitkeren van winst. Het wetsvoorstel spreekt alleen van een kader. Welke voorwaarden voor welke sector gaan gelden zijn nog niet bekend en het wordt niet in de wet opgenomen met in een AmvB. Dit kan onzekerheid met zich meebrengen voor de verschillende sectoren en ook voor het onderaannemerschap. Jeugdaanbieders krijgen in korte tijd met meer nieuwe wet- en regelgeving te maken, waarvan onduidelijk is hoe het in elkaar grijpt en welke extra administratieve belasting er op hun af gaat komen.
  • Aanscherping van het uitgeven van vergunningen (via de Wtza). Deze aanscherping is erg onduidelijk beschreven waardoor er naar onze mening erg veel ruimte blijft tot interpretatie. Organisaties worden hierdoor mogelijk ten onrechte een vergunning geweigerd of afgenomen en het is onduidelijk hoe hiertegen verweer te kunnen voeren.

Klik hier voor het volledige wetsvoorstel en alle reacties


bvkz

Wilt u ook betrokken zijn bij de ontwikkelingen in de zorgsector? Dat kan, door lid te worden van onze branchevereniging. Wilt u eerst meer informatie over ons als branchevereniging? Bekijk dan onze website voor meer informatie of neem contact met ons op via [email protected] of 0162 69 60 60. We staan u graag persoonlijk te woord. 

Ik wil lid worden

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.