Waarom toezicht geen blok aan uw been hoeft te zijn

Samenwerkingspartner BVKZ

Geplaatst op: 15 september 2022

NVTZ

Door de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) moeten veel kleinschalige zorgorganisaties een Raad van Toezicht oprichten van ten minste drie personen. Dat is niet niks. Hoe regelt u dat zo ineens? En vooral, hoe kunt u dit ‘moetje’ vooral in uw voordeel laten werken? We vroegen het aan Gerben van der Werf, directeur van Wtzatoezicht.nl.

Eerst maar eens de achtergrond: Waarom moeten we aan het toezicht?

“De overheid stelt dat goed bestuur en intern toezicht bij een zorginstelling belangrijk is om goede zorg te kunnen leveren. Daarom schrijft de Wtza, sinds januari 2022, voor dat alle vergunningsplichtige zorgorganisaties een Raad van Toezicht (RvT) moeten hebben, behalve die met tien of minder zorgverleners. Er zijn wel uitzonderingen op dat getalscriterium, onder meer in de eerstelijnszorg zonder verblijf, zoals bijvoorbeeld huisartsen. Daar hoeft u  pas een interne toezichthouder te hebben vanaf 26 zorgverleners. Uitbesteding van zorg telt overigens óók mee.”

Veel zorgorganisaties moeten hun toezicht dus snel gaan regelen. Kunnen ze hiervoor bekenden vragen?

“Nee, dat kan niet. De nieuwe wet stelt namelijk ook allerlei eisen aan de onafhankelijkheid van de leden van uw RvT. Ze mogen bijvoorbeeld geen werknemers zijn geweest bij de organisatie in de drie voorafgaande jaren of daar werkzaamheden hebben verricht. De RvT moet zo zijn samengesteld dat de leden, ten opzichte van elkaar en de leiding van de organisatie, onafhankelijk en kritisch kunnen werken, dus het mogen ook geen kennissen of familieleden zijn.”

Het klinkt allemaal erg strak en formeel. Is het type toezicht dat ook?

“Nee, gelukkig niet. Natuurlijk houdt een RvT toezicht, dat is ook de bedoeling, maar de nadruk bij het Wtza-toezicht ligt op klankborden, adviseren en dilemma’s bespreken. Toezichthouders leren de organisatie snel kennen door het kleinschalige karakter en kunnen zich daardoor snel samen met het bestuur inzetten om het beste uit de organisatie te halen.”

Het kost tijd en geld om toezicht in te regelen. Maar wat levert het concreet op?

“Als u het goed regelt, krijgt u er heel veel voor terug. Toezichthouders die met u meedenken en sparren, die bij spanningen inspringen, u aan de juiste mensen koppelen en de organisatie waar nodig de juiste weg wijzen met hun kennis en ervaring. Als uw organisatie bijvoorbeeld snel groeit, komen er toch complexe vraagstukken naar boven waar toezichthouders hulp bij kunnen bieden. Hoe gaat u om met personeelsvraagstukken? Welke richting moet u uit? Hoe doet uhet met de financiën? Hier kunnen goede toezichthouders bij helpen.
Het is fijn om ruggenspraak te houden met mensen in uw nabijheid die weten wat er speelt, zodat u het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. U bent al druk genoeg met de zorg voor uw cliënten.”

 Wat kunnen onze leden met Wtzatoezicht.nl?

“We hebben samen met de NVTZ en verschillende brancheverenigingen, zoals de BVKZ, de handen ineengeslagen om het platform Wtzatoezicht.nl te ontwikkelen. We maken hiermee de werving en selectie van toezichthouders voor iedereen toegankelijk. Als zorgorganisatie vindt u op Wtzatoezicht.nl toezichthouders die precies passen bij wat u nodig heeft. U kunt gebruikmaken van ons speciale Wtza-pakket, waarmee u tegen lage tarieven toezicht inregelt. Zo krijgt u mensen aan boord waar u echt iets aan heeft.”

Waarom is het, tot slot, zo belangrijk dat u het toezicht zorgvuldig inregelt?

“Omdat er ook veel fout kan gaan. Als u de verkeerde mensen in uw raad heeft, en dus niet de juiste expertises, kan het tegen u werken. Daarom zijn wij voor een zorgvuldige werving, want dan zoomt u in op welke expertise u werkelijk nodig heeft. U wilt bijvoorbeeld niet drie precies dezelfde soort types in uw raad. U ziet bovendien vaak dat mensen alleen maar rekening houden met mooi weer. Een goede, financieel onderlegde toezichthouder doet dit niet, die kijkt ook naar wat er mis kán gaan. En dat is belangrijk. U wilt niet op de vingers getikt worden.

Het kost misschien tijd en ook geld om toezicht goed in te regelen, maar het is het waard. Sommige mensen zien het nu misschien nog als een ‘moetje’ en doen het dan niet zorgvuldig. Dat is een risico. Regel het professioneel in en dan krijgt u een RvT met meerwaarde. Door samen te sparren, te evalueren en met elkaar mee te denken helpt uzelf, de organisatie en uiteindelijk uw cliënten verder.”

Meer informatie vind u op Wtzatoezicht.nl

Leden van BVKZ kunnen met  korting gebruik maken van het traject dat de NVTZ aanbiedt om het interne toezicht te regelen.

Wilt u gebruikmaken van deze korting? Word dan lid van BVKZ. Wilt u eerst meer informatie over ons als branchevereniging? Bekijk dan voor meer informatie onze website of neem contact met ons op via [email protected] of 0162 69 60 60. We staan u graag persoonlijk te woord.

Ik wil lid worden

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.