Vaccinatie strategie Covid-19

Verpleeghuiszorg, Wijkverpleging

Geplaatst op: 10 december 2020

Twee weken geleden informeerden wij u over de vaccinatie strategie Covid-19. Alhoewel de informatie nog steeds actueel is gaf de minister door middel van een kamerbrief vorige week nadere uitleg over de uitvoering van de vaccinatie.

De minister gaat in op de logistiek en praktische zaken. In het meest gunstige scenario zal begin januari 2021 gestart worden met vaccineren. De persconferentie op 8 december jl. heeft aangegeven dat er begonnen wordt met het vaccineren van zorgmedewerkers in verpleeghuizen.

Vaccinatie

Deze groep wordt gevaccineerd op circa 30 priklocaties die de GGD verspreid over het land gaat inrichten. Na de zorgmedewerkers van verpleeghuizen volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Parallel aan het vaccineren van de genoemde zorgmedewerkers wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen krijgen de vaccinatie in hun eigen woonomgeving.

Uitvoering

Er worden meerdere scenario’s uitgewerkt afhankelijk van een aantal variabelen:

  • Geschiktheid van vaccins voor specifieke doelgroepen
  • De aantallen die beschikbaar komen
  • De wijze waarop de vaccins worden geleverd

De beschikbaarheid en geschiktheid van vaccins, en de praktische uitvoerbaarheid van de vaccinatie, kunnen mogelijk leiden tot aanpassingen in de strategie. Zoals het zich nu laat aanzien worden rond de jaarwisseling twee soorten vaccins toegelaten tot de Nederlandse markt, later volgen er meer. Pas bij de toelating is precies bekend wat de specificaties, gebruiksinstructies, bijwerkingen en werking voor verschillende doelgroepen is. Vervolgens beoordelen de experts van onder andere de Gezondheidsraad opnieuw de geschiktheid van die vaccins voor de doelgroepen. Daarna kan gestart worden met de feitelijke informatievoorziening en uitnodigingen aan cliënten, naasten en medewerkers.

Wat kunt u nu al doen?

Ga in overleg met cliëntenraden, ondernemingsraad, VAR en PAR over hoe u vaccinaties binnen uw organisatie kunt organiseren. U kunt zich alvast beraden op vraagstukken zoals:

  • informeren over de vaccinatie;
  • logistieke vragen;
  • de logistiek binnen uw locaties.

Denk daarbij vooral ook aan het samenspel met uw SO’s, huisartsen en de GGD.

Meer informatie

  • Lees meer op de site van de RIVM
  • Aanpak eerste fase coronavaccinatie
  • Factsheet gedeeltelijke lockdown tijdens de feestdagen versie 8 december ‘20
  • En Verder; de campagne ‘Aandacht voor Elkaar’ verzamelt initiatieven uit het hele land en verspreidt verhalen die ook anderen kunnen inspireren om iets extra’s te doen voor de mensen om ons heen. Zie de website: www.aandachtvoorelkaar.nl voor meer informatie.

Bron: Rijksoverheid, RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.