Vaccinatie bewoners instellingen onder regie huisarts: contact met de HAP

kleinschalige instellingen, Verpleeghuiszorg, Gehandicaptenzorg, Ouderenzorg

Geplaatst op: 11 februari 2021

Eerder hebben we u geïnformeerd dat de vaccinatie van bewoners in instellingen met de huisarts als medisch hoofdbehandelaar vanaf 15 februari a.s. ook met BioNTech/Pfizer zal gebeuren, naast het Moderna vaccin. Vanaf volgende week zullen veel HAP’s starten met dit traject.

Nog geen contact met de HAP?
Wanneer u nog niet bent benaderd door de HAP, adviseren wij u dringend zelf contact op te nemen met de HAP zodat u zeker weet dat de HAP uw bewoners in beeld heeft voor vaccinatie. (Overzicht HAPs).

U heeft diverse documenten nodig voor de vaccinatie van uw bewoners. De documenten vindt u onder aan dit bericht. We raden u ook aan de site van het RIVM regelmatig te raadplegen voor updates.

Aangepaste versie toestemmingsformulier Moderna en BioNTechPfizer
Juridisch blijken de eerdere uitgewerkte Pfizer en Moderna toestemmingsformulieren onvoldoende af te dekken dat de instelling de verkregen toestemming aanlevert bij de huisarts. Beiden documenten zijn daarom aangepast.

We kiezen hier voor een pragmatische oplossing. De toestemmingsverklaringen die u al heeft binnen gekregen van bewoners voor het Moderna vaccin mag u gebruiken (u hoeft niet opnieuw om toestemming te vragen) als de HAP vaccineert met het Moderna vaccin. Voor de bewoners (of vertegenwoordigers) die hun toestemming nog niet hebben gegeven kunt u de nieuwe versie van het toestemmingsformulier gebruiken.

In overleg met de HAP weet u welk vaccin zal worden toegediend en welk toestemmingsformulier nodig zal zijn. Let op: er is mogelijk al toestemming gegeven voor vaccinatie met het Moderna vaccin. Deze toestemmingsformulieren kunnen niet gebruikt worden voor de BioNTech/Pfizer vaccinatie.

BVKZ is blij dat met deze strategie de bewoners van verpleeghuizen sneller gevaccineerd kunnen worden, maar betreurt dat de toestemmingsformulieren voor het Moderna vaccin, die al zijn ondertekend, niet te gebruiken zijn bij het vaccineren met het Pfizer vaccin.

Tot slot

Tegelijkertijd loopt de uitnodiging van thuiswonende ouderen via het RIVM voor een aantal leeftijdsgroepen, zij worden uitgenodigd om bij de GGD gevaccineerd te worden. Het kan dus zo zijn dat uw bewoners via beide routes worden uitgenodigd omdat de verschillende routes los van elkaar verlopen en het aan beide kanten onmogelijk is om te selecteren. In beide uitnodigingsbrieven is een passage opgenomen over het eventueel dubbel ontvangen van een uitnodiging. De werkwijze vaccinatie voor deze groepen en de Q&A’s gaan hier verder op in.

Relevante documenten:
Toestemmingsformulier voor bewoners BioNtech/Pfizer
Toestemmingsformulier voor vertegenwoordigers BioNTech/Pfizer
Toestemmingsformulier voor bewoners Moderna
Toestemmingsformulier voor vertegenwoordigers Moderna
RIVM uitleg coronavaccinatie
Informatie Landelijke registratie bij het RIVM
Prik tegen corona – praatplaat

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.