Uitbreiding doelgroep tweede boostervaccinatie en werkwijze

Verpleeghuiszorg, Gehandicaptenzorg

Geplaatst op: 3 maart 2022

Uitbreiding doelgroep tweede boostervaccinatie

uitbreiding-doelgroep-tweede-boostervaccinatieIn ons nieuwsbericht voor vorige week informeerde we u al dat de Gezondheidsraad adviseert om mensen van 70 jaar en ouder een tweede boostervaccinatie tegen covid-19 aan te bieden. Inmiddels zijn er nog een aantal groepen die in aanmerking komen voor deze herhaalvaccinatie, die 3 maanden na de (eerste) boostervaccinatie wordt gegeven:

  • Bewoners van verpleeghuizen (inclusief bewoners van woonvormen voor ouderen die een vergelijkbare kwetsbaarheid hebben als bewoners van verpleeghuizen)
  • Volwassenen met het syndroom van Down
  • Mensen met een ernstige afweerstoornis (immuungecompromitteerden)

Kwetsbare groepen lopen een groter risico op ernstige ziekte en een deel van hen heeft de eerste booster zo’n drie maanden geleden gekregen, waardoor de bescherming inmiddels is afgenomen. Daardoor zou een toename in het aantal besmettingen toch tot ziekenhuisopnames kunnen leiden onder deze groepen, ondanks dat Omikron een mild virus lijkt.

Herhaalvaccinatie na besmetting

Voor mensen uit de bovenstaande groepen, die een SARS-CoV-2- infectie hebben doorgemaakt na de eerste booster, wordt de tweede booster geadviseerd 3 maanden na de infectie. Voor de herhaalvaccinatie worden de mRNA vaccins Spikevax (Moderna) en Comirnaty (Pfizer/Biontech) gebruikt.

 

Werkwijze

De eerste uitnodigingen zijn vanaf 26 februari verstuurd naar zelfstandig wonende mensen van 70 jaar en ouder, voor wie de voorgaande boostervaccinatie meer dan drie maanden geleden is. De uitnodigingen zullen dit keer niet per leeftijdsgroep gaan, maar afgestemd op het moment dat de drie-maanden-termijn na de eerste boostervaccinatie wordt bereikt.

Uitvoering herhaalprik

Zorgorganisaties met eigen medische dienst

Zorgorganisaties met een eigen medische dienst kunnen zelf de uitvoering van de herhaalprik voor de genoemde doelgroepen direct ter hand nemen. Vaccins kunnen zoals gebruikelijk via de site van het SNPG besteld worden, naar verwachting vanaf 28 februari.

Zorgorganisaties zonder eigen medische dienst

Bij instellingen zonder eigen medische dienst wordt de herhaalprik, voor bewoners die in aanmerking komen, door de mobiele vaccinatieteams van de GGD-regio gedaan. Voor deze instellingen is het ook mogelijk dat huisartsen de bewoners vaccineren. Dit gebeurt in gezamenlijk overleg tussen de huisarts, de instelling en de GGD onder regie van de GGD. Tenzij u opnieuw afspraken maakt met een organisatie die wel een behandeldienst heeft. De GGD neemt proactief contact op met instellingen die zich voor de eerste boostervaccinatie hebben aangemeld, en dus al bij de GGD bekend zijn. Als u zich daarvoor niet eerder had aangemeld dan kan dat alsnog via het online aanmeldformulier.

Aanmeldformulier

Mobiele thuiswonende mensen met het syndroom van Down en mobiele bewoners van instellingen van 70 jaar en ouder kunnen zich bij een GGD-vaccinatielocatie laten vaccineren. Met de huisartsen is de afspraak gemaakt dat zij hun eigen niet-mobiele thuiswonende patiënten van 70 jaar en ouder vaccineren, met mogelijke back-up van mobiele vaccinatieteams van de GGD’en.

De werkinstructies, uitnodigingsbrieven en andere relevante documenten voor deze herhaalprik zijn  beschikbaar op de website van het RIVM.

Website RIVM

Bron: Gezondheidsraad/RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.