Toekomstagenda: zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking

Gehandicaptenzorg

Geplaatst op: 14 juli 2022

Zorg en ondersteuning gehandicaptenzorg

 

Tot 2027 stelt het kabinet in totaal €138 miljoen beschikbaar voor de uitwerking van de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking. Hiervan gaat onder andere €83 miljoen naar gespecialiseerde cliëntondersteuning en €20 miljoen naar zorginnovatie en -technologie. Hiermee wordt de gehandicaptenzorg en -ondersteuning toekomstbestendig gemaakt, waarbij ook gemeentes een belangrijke verantwoordelijkheid hebben.

Toekomstagenda

Mensen met een licht verstandelijke beperking, mensen met een complexe zorgvraag en thuiswonenden met een levenslange beperking krijgen in de plannen extra aandacht. De toekomstagenda is samen met betrokken partijen zoals koepelorganisaties, cliënten- en naastenorganisaties, werkgeverorganisaties, verzekeraars en gemeenten opgesteld. Deze agenda is een vervolg op de beweging die met het programma Volwaardig Leven is ingezet en uitgebreid met de ondersteuning vanuit gemeenten (wmo) zoals dagbesteding en begeleiding. 

Cliëntenondersteuning

De ondersteuning helpt mensen weer meer controle te krijgen op hun leven. Daarnaast krijgen mantelzorgers weer meer ruimte om hun eigen leven op te pakken en bijvoorbeeld weer mee te doen op de arbeidsmarkt. In 2026 kunnen uiteindelijk ca. 3.000 gezinnen en hun naasten ondersteuning krijgen.

Zorginnovatie en –technologie

Voor zorgorganisaties die aan de slag willen met technologie is de innovatie-route ontwikkeld, een wetenschappelijk onderbouwd en in de praktijk getoetst stappenplan dat hen helpt innovatie in de praktijk te brengen. Met €20 miljoen worden onder meer 5 organisaties ondersteund bij het opschalen van technologie in de gehele organisatie en 25 organisaties begeleid bij het implementeren van een bewezen technologische innovatie in hun organisatie.

Bron: Rijksoverheid 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.