Recordziekteverzuim eerste kwartaal 2022

zorgemedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 16 juni 2022

Recordziekteverzuim eerste kwartaal 2022

In het eerste kwartaal van 2022 verzuimden werknemers opnieuw het meest in de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg (8,9%). Dat wil zeggen dat van de 1000 te werken dagen er 89 dagen werden verzuimd wegens ziekte. Een jaar eerder was dit in het eerste kwartaal 6,8 % (68 dagen).

Verzuim in VVT boven 10 procent

Op grond van cijfers uit het programma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn, kan worden ingezoomd op de verschillende branches binnen de gezondheids- en welzijnszorg. Vooral in de verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim bovengemiddeld: 10,4%in het eerste kwartaal van 2022 en 8,6 % een jaar eerder. In de kinderopvang was het verzuim 10%.Maar ook binnen de andere zorgbranches is de stijging fors: gehandicaptenzorg van 7,6 % naar 9,7 % en de jeugdzorg van 5,7% naar 8,2%.

Oorzaken

Griep en verkoudheid werden nog altijd het vaakst genoemd als reden voor verzuim. Vorig jaar ging dit om 30%van de gevallen. Na griep of verkoudheid worden psychische klachten, overspannenheid en burn-out het meest genoemd. Bijna een kwart van de werknemers gaf aan zich nog nooit ziek te hebben gemeld.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.