Prikken met AstraZeneca gaat door voor 60 plussers

pgb-zorgverleners, Verpleeghuiszorg, Wmo, Gehandicaptenzorg

Geplaatst op: 9 april 2021

Mensen vanaf 60 jaar, geboren in 1960 of eerder, kunnen veilig een prik met AstraZeneca krijgen. Mensen onder de 60 jaar ontvangen een ander vaccin. Minister Hugo de Jonge (VWS) volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad. Die stelt dat het risico op gezondheidsschade als gevolg van COVID-19 bij 60-plussers vele malen groter is, dan het risico op de zeer zeldzame gemelde bijwerking van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen onder de 60 jaar. Vorige week vrijdagmiddag legde de minister het vaccineren met AstraZeneca, van mensen onder de 60 jaar, uit voorzorg al stil. Boven de 60 jaar ging het prikken door.

Ander vaccin voor aantal groepen

Voor een aantal groepen betekent het advies van de Gezondheidsraad dat zij met een ander vaccin geprikt zullen worden. Komende week wordt door het RIVM per groep bezien hoe deze aanpassing kan worden doorgevoerd. Lees op de site van de overheid om welke groepen het gaat.

Gemaakte afspraken worden afgezegd

De 7500 afspraken die nog openstonden voor de groep onder de 60 jaar worden afgezegd. Dit zal per sms en telefonisch gebeuren.

De GGD’en gebruiken het vaccin AstraZeneca tot nog toe voor het vaccineren van zorgmedewerkers. Met het besluit dat nu genomen is gaan de GGD’en op korte termijn het vaccineren van de zorgmedewerkers van 60 jaar en ouder (geboren tussen 1956 en 1960) hervatten. Om deze hervatting efficiënt en met een minimaal vaccinverlies te laten verlopen is het noodzakelijk dat ook alle nog bestaande afspraken worden afgezegd in deze leeftijdscategorie. Dit zal per sms en telefonisch gebeuren.

Vervolgens worden alle ca. 1500 zorgmedewerkers geboren tussen 1956 en 1960 gevraagd een nieuwe afspraak te maken, waarbij gekeken wordt naar een zo’n efficiënt mogelijke indeling op locatie. De GGD’en hopen alle zorgmedewerkers van deze leeftijdsgroep volgende week gevaccineerd te hebben. Lees meer op de site van de GGD

Voor vaccinatie van zorgmedewerkers bij de GGD betekent dat het volgende:

• Stop voor personen jonger dan 60 jaar met AstraZeneca (geboren in en na 1961) – Alle nog openstaande 1e afspraken worden landelijk afgezegd en geannuleerd, voor alle leeftijden

• Zorgmedewerkers geboren tussen 1956 – 1960 zullen zaterdag 10 april landelijk een sms ontvangen met de uitnodiging een nieuwe afspraak te maken.

• Afspraken voor de 2e prik voor AstraZeneca blijven staan voor alle leeftijden.

Lees ook:

Wat moet ik weten over vaccinatie met het AstraZeneca vaccin?

Kamerbrief

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.