Overheid vraagt hulp van huisartsen voor versnellen boostervaccinatie

kleinschalige aanbieders

Geplaatst op: 23 december 2021

Versnellen boostervaccinatie

De overheid geeft aan dat de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus in Nederland een snelle uitvoering van de boostervaccinaties nog noodzakelijker maakt. Daarom is de GGD gevraagd om nog meer prikken te gaan zetten op hun vaccinatielocaties. Om dat te kunnen doen, hebben de GGD’en meer hulp nodig van andere zorgverleners. Zo worden de ziekenhuizen en huisartsen gevraagd welke mogelijkheden zij zien om bij te springen.

Er zijn al regionaal initiatieven opgezet met huisartsen, echter tegelijkertijd is er in verschillende praktijken en regio’s aangegeven dat er geen ruimte is om bij te springen.

Geen landelijke afspraken

Er wordt per regio bekeken hoe huisartsen kunnen bijspringen en kunnen ondersteunen met het vaccineren (van hun eigen patiënten). Door de boostervaccinaties op deze manier te organiseren kan er zoveel mogelijk snelheid worden gemaakt, zonder dat het vaccineren van zorgverleners ten koste gaat van het vaccineren van 60-plussers.

  • Het vaccineren van niet-mobiele thuiswonende patiënten: dit is in principe de verantwoordelijkheid van de GGD. Om te zorgen dat deze patiënten eerder dan januari aan de beurt kunnen komen, is er ook de mogelijkheid voor huisartsen om spuiten op te halen bij de GGD en zelf deze prikken te zetten.
  • Het vaccineren van bewoners van kleine instellingen en woonvormen zonder eigen medische dienst: ook dit is in principe de verantwoordelijkheid van de GGD of de instellingen. Zij kunnen hier hulp bij gebruiken. De vraag is of huisartsen kunnen ondersteunen bij het prikken van deze groep. De LHV vraagt de GGD om dan de registratie hiervan op zich te nemen.

Werkinstructie vaccineren op vrijwillige basis 

Bron: lhv.nl

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.