Oproep om duidelijkheid van vaccinatiestatus zorgpersoneel

Verpleeghuiszorg, Ouderenzorg, Thuiszorg

Geplaatst op: 2 september 2021

Uit een rondgang van Zorgvisie bleek dat sommige bestuurders in de ouderenzorg graag willen weten welke personeelsleden een prik hebben gehad of niet. Maar privacywetgeving staat dit nog in de weg. “De vaccinatiegraad onder onze verpleeghuisbewoners is bijna 100 procent. Het coronavirus komt dus vooral binnen via medewerkers”, vertelde Inge Borghuis, bestuurder van de Amstelring toen. “Om de bewoners te beschermen wil ik graag weten wie wel of niet volledig gevaccineerd is.’

ActiZ steunt de oproep van een aantal leden van het Outbreak Management Team (OMT) om de vaccinatiestatus van medewerkers in de zorg bekend te maken. “We hebben eigenlijk zoveel mogelijk informatie nodig om goede zorg te kunnen verlenen”, zegt Conny Helder, bestuurder bij ActiZ tegen de NOS. “Inzicht in de vaccinatiegraad van medewerkers per locatie is daar een onderdeel van.” Zij benadrukt dat het aan de politiek is om uiteindelijk een keuze te maken hierover.

Hoge vaccinatiegraad
De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) keurt het plan af. Voorzitter Bianca Buurman denkt dat het delen van de vaccinatiestatus ervoor zal zorgen dat personeel vertrekt. Zij merkt op dat de vaccinatiegraad al hoog is en dat er nog steeds beschermingsmaatregelen worden genomen.

Verplichte vaccinatie
Verplichte vaccinatie in de zorg blijft nog taboe. Eerder bleek al uit een peiling dat de meeste zorgbestuurders en -professionals tegen een verplichting zijn. Buurlanden zoals België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verplichten vaccinatie tegen het coronavirus wel voor zorgpersoneel. Minister Hugo de Jonge van VWS heeft meerdere keren benadrukt dat er geen vaccinatieplicht komt.

Uitleg over test en vaccinatiebeleid vindt u hier

Wat vinden wij?
We vinden de afweging een politieke. Het wel of niet vaccineren is een individuele keuze en verantwoordelijkheid. Maar een hogere vaccinatiegraad onder bewoners, naasten, vrijwilligers en medewerkers helpt wel bij veilige zorg en bij veilig werken. We rekenen er dan ook op dat voor zorgmedewerkers de professionele verantwoordelijkheid zwaar meeweegt in hun persoonlijke afweging.
Op dit moment is over de vaccinatiegraad nog veel onduidelijk. Theoretisch kan de bedrijfsarts hier ook nu al een signalerende rol in vervullen maar dan moet hij of zij wel over de informatie kunnen beschikken. Die kan uitgevraagd worden, bijvoorbeeld via een objectieve derde partij maar dat is omslachtig en dat gebeurt daarom nog nauwelijks. IGJ, ministeries en koepels overleggen momenteel over hoe dat alsnog eenvoudiger en beter zou kunnen met respect voor keuzevrijheid en privacy.

Bron: NOS

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.