Ontwikkeling eerste landelijke domeinoverstijgende betaaltitel Wmo en ggz

Wmo, GGZ

Geplaatst op: 12 mei 2022

Domeinoverstijgende betaaltitel Wmo en GGZ

De NZa, het ministerie van VWS, ZN, de Nederlandse ggz en de VNG zijn bezig om een eerste landelijke domeinoverstijgende betaaltitel te maken. Het gaat om de domeinen Wmo en ggz.

Het moet de samenwerking tussen Wmo en ggz versterken. Een Wmo-begeleider kan dan gemakkelijker diagnostische vragen tellen aan een psychiater of psycholoog voor zijn cliënt. Hierdoor weet de Wmo-begeleider veel sneller hoe hij verder kan met de begeleiding van zijn cliënt. Die cliënt hoeft dan niet weken of maanden op een ggz-wachtlijst te staan voordat hij naar een eerste consult kan. ‘Doel van de consultatie is het voorkomen van (zwaardere) zorg’, aldus de NZa. ‘Ook kan het gebeuren dat wordt geconstateerd dat de cliënt ggz-hulp nodig heeft.’

Randvoorwaarden

Er zijn allerlei randvoorwaarden nodig om de samenwerking tussen sociaal domein en ggz tot stand te brengen. Zo moet er duidelijkheid komen hoe zorgverzekeraars deze zorg het beste kunnen inkopen. Als de randvoorwaarden zijn uitgewerkt, zal VWS hiervoor medio volgend jaar formeel een aanwijzing geven aan de NZa, waarna de financiering 1 januari 2024 kan ingaan.

Bron: Zorgvisie

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.