Onderzoek naar gezondheidsproblemen bij laagbetaalde ouderenzorgmedewerkers

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders, Ouderenzorg

Geplaatst op: 15 september 2022

Armoede. Racisme. Discriminatie. Genderongelijkheid. Schulden. Volgens laagbetaalde zorgverleners in de ouderenzorg zijn dit belangrijke, vaak verzwegen oorzaken van hun gezondheidsklachten. Dit blijkt uit onderzoek van de vakgroep ethiek en recht van het Amsterdam UMC. Onderzoeker Saskia Duijs: ‘Met hulp van foto’s hebben wij deze thema’s zichtbaar kunnen maken. Wij staan letterlijk stil bij thema’s die te lang verborgen zijn gebleven.’

Foto’s

‘Wat je niet ziet’, zo luidt de titel van het boek van de onderzoeksgroep van Saskia Duijs.  Wat het bijzonder maakt, zijn de indringende foto’s van 4 laagbetaalde zorgmedewerkers in de ouderenzorg. Elk van hen doet een persoonlijke  oproep om niet langer te zwijgen.

Van elke geportretteerde bevat het boek 2 foto’s. Op de 1e foto staan ze onzichtbaar, alleen hun contouren laten zien dat het om een mens gaat. Pas op de 2e foto kan je zien wie het is, waarbij de achtergrondomgeving nog steeds dezelfde is. Elementen in die omgeving illustreren de belangrijkste boodschap van deze ouderenzorgmedewerkers: een boomwortel verbeeldt bijvoorbeeld racisme, zware tassen staan voor de last van mantelzorg, armoede en schuld.

Oplossingsrichtingen

Het laatste hoofdstuk van het boek beschrijft oplossingsrichtingen op individueel, organisatorisch en politiek niveau. Zo moeten zorginstellingen racisme en armoede onder medewerkers zichtbaar gaan maken. Ook moet de waardering voor de ouderenzorg, politiek en financieel, verbeteren. “Zolang de lonen niet omhoog gaan, blijven interventies gericht op individuele medewerkers (zoals een cursus budgetteren) dweilen met de kraan open.

Bron: ZonMw

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.