Ondersteunende communicatie voor niet-sprekende kinderen en jongeren

Jeugdzorg, Gehandicaptenzorg

Geplaatst op: 23 september 2021

Communiceren kan op allerlei manieren. Niet alleen door te spreken, maar ook door middel van gezichtsuitdrukkingen, geluiden, gebaren of schrift. Iedereen heeft het recht om te communiceren en daarmee het recht op toegang tot een passende communicatievormen. Toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend, bijvoorbeeld voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking of autisme. Daarom bestaat Ondersteunde Communicatie (OC).

OC is het inzetten van alle mogelijke communicatievormen en -hulpmiddelen om communicatie mogelijk te maken voor en mét mensen die belemmeringen ervaren in het waarnemen, verwerken, begrijpen en uiten van spraak, gebarentaal en schrift. Voorbeelden van OC zijn pictogrammen, voorwerpen, foto’s of hightech middelen zoals een spraakcomputer. Maar ook je eigen lichaam: een blik of gebaar is namelijk ook behulpzaam.

Diagnostiek en behandeling

Kinderen en jongeren met een zogeheten communicatief meervoudige beperking en hun omgeving kunnen hiervoor terecht bij Stichting Milo. Zij bieden zowel diagnostiek als behandeling voor niet-sprekende kinderen en jongeren. Hun dienstverlening is er niet alleen op gericht om het kind te leren communiceren, maar juist ook op de omgeving. Communiceren doe je met z’n tweeën, als het niet lukt, ligt de communicatieve beperking dus óók bij de ouders, begeleiders, leerkrachten en de verdere omgeving. Zij nemen hen dus ook mee in trajecten, om hen te leren het OC middel te gebruiken.

Martine Meijers weet als geen ander wat ondersteunde communicatie kan betekenen. Haar zoon Hugo (10) heeft autisme en spreekt niet. Daarom gebruikt hij sinds 2018 een spraakcomputer om te communiceren. “Zonder OC waren wij heel veel dingen van onze zoon nooit te weten gekomen.”

Waarom is OC voor iedereen?

  • Iedereen communiceert, iedereen wil communiceren, iedereen kan leren communiceren
  • Niemand is te jong voor OC
  • Niemand is te oud voor OC
  • Er zijn géén (cognitieve) voorwaarden om aan de slag te gaan met OC
  • Het communicatieprobleem is van iedereen, iedereen gebruikt dus ook OC
  • Begin gewoon, het is beter om iets aan te bieden dan niets

Bron: Regelhulp

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.