OMT – advies mondkapjesplicht

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 1 juli 2021

Vorige week heeft het OMT een advies uitgebracht over het preventief medisch mondneusmaskergebruik door zorgmedewerkers in instellingen voor langdurige zorg en in de thuiszorg. In dit advies is te lezen dat de afschaling van het preventief mondneusmaskergebruik in de verschillende zorgsectoren gebaseerd wordt op het landelijke risiconiveau waarin het aantal nieuwe infecties en het aantal nieuwe ziekenhuisopnames per week zijn verwerkt. Hierin is een onderscheid te maken tussen het risiconiveau ‘zorgelijk’ en het risiconiveau ‘waakzaam’. Het OMT geeft per risiconiveau een ander advies. Belangrijk is dus om te weten dat het advies van het OMT bij het risiconiveau ‘waakzaam’ pas ingaat als het hele land dit risiconiveau heeft bereikt.

Het OMT adviseert bij het huidige risiconiveau ‘zorgelijk’ om preventief een medisch mondneusmasker te gebruiken bij de verpleging, verzorging of behandeling van cliënten binnen 1,5 meter afstand. ECHTER kan hier gemotiveerd van afgeweken worden als het preventief gebruik van het mondneusmasker bij een specifieke bewoner goede zorg belemmert, bijvoorbeeld omdat het mondneusmasker tot ernstige problemen in het contact of de communicatie leidt. In deze afweging dienen ook de vaccinatiestatus van de cliënt (en/ of vaccinatiegraad op locatie, woongroep of eventuele huisgenoten) en de gevolgen van een eventuele besmetting voor de bewoners of in het geval thuis van diens huisgenoten te worden meegewogen. Dus afwijken op basis van professioneel inzicht kan, rekening houdend met bovenstaande criteria, ook in de zorg thuis en verpleeghuis. Als het risiconiveau daalt (en er geen verdenking op Covid is) kan het gebruik van mondneusmaskers sowieso worden gestopt.

In publieke ruimtes hoeft – conform het algemene landelijke beleid – in principe geen mondneusmasker te worden gedragen als 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Als 1,5 meter afstand niet mogelijk is, kan de zorginstelling bepalen dat er in publieke ruimtes en personeelsruimtes wel mondneusmaskers moeten worden gedragen met het oog op de veiligheid van bewoners en personeel.

Verder heeft het RIVM het advies over het mondkapjes gebruik bij bezoekers openbare binnenruimtes aangepast voor bezoek aan vaccinatielocaties n.a.v. de versoepelingen op 26 juni jl. 

Bron: RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.