Nieuwe tools Trauma-aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Jeugdzorg, GGZ

Geplaatst op: 1 juli 2021

Het deelproject Trauma-aanpak van het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) heeft twee nieuwe tools gemaakt met informatie voor professionals die in hun werk trauma tegenkomen en hierop alert willen zijn. De publicaties gaan over trauma-bewustzijn en trauma-screening. Kinderen kunnen getuige of slachtoffer zijn van huiselijk geweld en kunnen hierdoor getraumatiseerd raken of onveilig gehecht. Zowel de kinderen als hun ouders hebben hulp nodig.

Traumabewustzijn

De eerste tool gaat over trauma-bewustzijn en trauma-aanpak en is bestemd voor professionals uit zowel het zorg- en veiligheidsdomein. De publicatie biedt antwoorden op vragen als: wat houdt trauma in?, wat zijn de gevolgen van trauma? en wat kun je bijdragen aan herstel en toekomstperspectief? Ook de vraag hoe herken je trauma? komt aan de orde.

Als je beter kunt signaleren, dan kun je ook eerder een trauma-aanpak op maat in gang zetten. Op die manier kan de professional binnen zijn of haar eigen mogelijkheden bijdragen aan herstel en het doorbreken van geweldspatronen.

Publicatie Traumabewustzijn

Traumascreening

De tweede tool geeft een overzicht van trauma-screening dat gebruikt kan worden door meerdere professionals. De rol bij het signaleren en aanpakken van trauma verschilt per beroepsgroep. Er is een driedeling gemaakt van verschillende beroepsgroepen.

Publicatie traumascreening

Bron: VNG

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.