Nieuwe medewerkers in zorg en welzijn tevreden over hun baan

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 29 juli 2021

Waarom starten medewerkers (opnieuw) met een baan in de sector zorg en welzijn? En hoe kijken ze na een paar maanden tegen hun werk aan? Deze vragen stonden centraal in een recent onderzoek van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) en ledenorganisatie PGGM&Co onder ruim 3.500 nieuwe medewerkers in de sector. De arbeidskrapte in de sector is groot en wordt de komende jaren alleen maar groter. Daarom is het belangrijk om de instromende medewerkers zoveel mogelijk te binden voor de langere termijn.

De nieuwe baan krijgt een 8

Vrijwel alle intreders zijn tevreden over het werk bij de nieuwe werkgever. Gemiddeld geven zij hun werk een 8. In de helft van de gevallen bevalt het werk zelfs beter dan verwacht. De redenen om in te stromen blijken ook de aspecten die tot nu toe goed bevallen. Daarnaast worden het contact met collega’s en de werksfeer als positief ervaren. De overgrote meerderheid geeft aan goed in staat te zijn om het werk vol te houden en dat de werkgever er voldoende aan doet om dit mogelijk te maken. Wanneer men minder tevreden is, heeft dit vooral te maken met organisatorische zaken: het inkomen, hoge werkdruk, de hoeveelheid administratie, te weinig uren en de organisatie.

Vooral parttimers willen meer uren werken

Het onderzoek bevestigt het beeld dat de sector wordt bevolkt door parttimers. De helft van de nieuwe medewerkers heeft een tijdelijk dienstverband en werkt in deeltijd. Voor wie minder dan 30 uur per week werkt, is de balans tussen werk en privé de voornaamste achterliggende reden. Toch wil een derde van de ondervraagden meer uren werken. Een deel daarvan geeft aan dat het niet mogelijk is vanuit de werkgever, het rooster het niet toelaat en het vanuit de werkgever nooit is gevraagd. Voor werkgevers met een krappe bezetting en veel parttimers lijkt hier al winst te behalen door het gewoon te vragen en roosters iets aan te passen. 

Meer informatie

Bron: Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.