Meer meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg

zorgverleners, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 15 maart 2024

Meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg

Over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg, van zorgverleners tegenover mensen die zorg krijgen, kreeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vorig jaar weer fors meer meldingen binnen. Het aantal ging met ruim een derde omhoog van 240 in 2022 naar ruim 330 vorig jaar.

Wat doet BVKZ?

  • Op 14 maart j.l. heeft BVKZ deelgenomen aan een ronde tafel discussie over deze problematiek. Op uitnodiging van MariĆ«tte Hamer (regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag) en Conny Helder (minister van VWS), heeft BVKZ-directeur Angeline Ackermans inzicht gegeven in de positie van de kleinschalige zorg.
  • Vorig jaar hebben we samen met de IGJ een webinar verzorgd over grensoverschrijdend gedrag in de zorgrelatie. Bekijk hier de presentatie en de antwoorden op de gestelde vragen.
  • Op ons BVKZ Kennisplein hebben we alle informatie, documenten en interessante links voor u verzameld.
  • Voor leden van BVKZ hebben we de toegang tot een vertrouwenspersoon geregeld in de samenwerking met Adcase. Het is belangrijk dat zorgmedewerkers een luisterend oor vinden bij ervaringen met grensoverschrijdend gedrag in de zorg. Voor kleinschalige zorgaanbieders is dit vaak niet intern te regelen.

Bron: IGJ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.