Maatwerk voor wooninitiatieven in financiële nood door corona

kleinschalige woonvormen, corona, Verpleeghuiszorg

Geplaatst op: 12 mei 2021

Wooninitiatieven voor verpleeghuiszorg die in financiële nood komen door leegstand denken soms ten onrechte dat ze via de NOW-steun en leningen de problemen te boven komen. Ook is bij een aantal wooninitiatieven nog steeds niet bekend dat zorgkantoren een speciale regeling hebben die bij financiële problemen maatwerk kan leveren: de regeling ‘Tegemoetkoming voor wooninitiatieven in financiële nood’. Ook bekend als ‘Continuïteitsbijdrage kleinschalige wooninitiatieven pgb’. 

Financiële problemen door leegstand

Wooninitiatieven met kleinschalige verpleeghuiszorg die vanuit pgb’s worden gefinancierd, kunnen door het coronavirus financieel in de problemen raken. Dat kan het geval zijn als zij kampen met leegstand. Die leegstand kan het gevolg zijn van het overlijden van bewoners door het coronavirus. Ook kan meespelen dat mensen uit angst voor het virus tijdelijk geen gebruik maken van een wooninitiatief.

Kom ik in aanmerking voor de regeling? Handige checklist.

Ga met deze checklist na of uw organisatie in aanmerking komt voor de tegemoetkoming voor wooninitiatieven in financiële nood.

  • Is mijn organisatie een kleinschalig wooninitiatief dat gefinancierd wordt vanuit de pgb?
  • Heeft mijn organisatie leegstand door het overlijden van bewoners door het coronavirus?
  • Zijn betalingen uitgesteld, zoals huur, belasting, pensioen?
  • Kan mijn organisatie in 2021 voldoen aan alle financiële verplichtingen?

Als uit deze checklist blijkt dat u past in de doelgroep van de regeling en u bovendien niet kunt voldoen aan komende financiële verplichtingen, zoek dan contact met het zorgkantoor.

Hoe aan te vragen?

De aanvraag voor de regeling ‘Tegemoetkoming voor wooninitiatieven in financiële nood’ loopt via het zorgkantoor. Die beoordeelt of er sprake is van financiële nood. Na deze beoordeling kan het zorgkantoor – in overleg met het wooninitiatief en de budgethouders – besluiten om de weggevallen zorginkomsten geheel of gedeeltelijk voor haar rekening te nemen. De regeling is tot 31 december 2021 van kracht.

Wooninitiatieven die corona gerelateerde vraagstukken hebben, kunnen een beroep doen op corona-ondersteuning van Waardigheid en trots op locatie. Wij raden u aan om contact met hen te zoeken bij twijfel en vragen! U krijgt daarmee ondersteuning op maat.

Bekijk de complete regeling

Lees meer: wooninitiatieven in financiële nood door corona

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.