Ict zorgprestatiemodel ggz niet gereed

FZ, GGZ

Geplaatst op: 11 november 2021

zorgprestatiemodel-ggz-fzDe nieuwe bekostiging in de ggz, het zorgprestatiemodel, is nog niet af. Maar het bekostigingssysteem treedt toch per 1 januari in werking. Dat meldde demissionair staatssecretaris Blokhuis dinsdagavond aan de Tweede Kamer. “Nog niet alle ict-leveranciers kunnen volledige ondersteuning bieden aan het nieuwe model”, weet Blokhuis. De ict-aanbieders hebben per 1 januari wel allemaal de registratiefunctie af. De declaratiefunctie is per 1 april af.

Bevoorschotting

“Dat lijkt een probleem, maar dat hoeft het echt niet te zijn”, aldus Blokhuis. De verzekeraars kunnen aanbieders namelijk “bevoorschotten”. Alle verzekeraars hebben inmiddels hun eigen bevoorschottingsbeleid gereed en de staatssecretaris beloofd dat ook te gebruiken. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziet erop toe dat zorgaanbieders hun werk kunnen blijven doen en dat cliënten er geen last van hebben. Bovendien worden alle dbc’s die aanbieders nu nog hebben lopen op 31 december afgesloten. Dit zou aanbieders “genoeg vlees op de botten geven in financiële zin” om het eerste kwartaal van 2022 door te kunnen komen.

Geen schoonheidsprijs

Dat verdient volgens de demissionair staatssecretaris “geen schoonheidsprijs” en hij snapt dat de Tweede Kamer dit met buikpijn tegemoet ziet. “Maar ik hou er wel van om de druk op te voeren en dit soort systemen toch door te voeren. De ervaring leert dat dat niet kwaad kan”, stelt de demissionair staatssecretaris. “U mag er vanuit gaan, vinger aan de pols.”

Bron: Skipr

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.