Hulpmiddelen bij samen beslissen GGZ

GGZ

Geplaatst op: 23 september 2021

Een goede behandeling kies je in samenspraak met je hulpverlener en je naasten. Samen beslissen is echter niet overal vanzelfsprekend, blijkt uit een peiling onder 880 leden van het MIND ggz-panel. 88% geeft aan dat het belangrijk is om samen te beslissen over de zorg, terwijl ruim 46% nog nooit expliciet met zijn of haar behandelaar hierover heeft gesproken.

Om keuzes voor een bepaalde behandeling goed in beeld te krijgen voor cliënten en naasten, zijn keuzehulpen van groot belang. Keuzehulpen bieden informatie over de behandelmogelijkheden en verkleinen zo de kennisvoorsprong van zorgprofessionals ten opzichte van cliënten en naasten

Keuzekaarten en Toolkits Samen Beslissen

MIND heeft in de afgelopen jaren de keuzekaarten ontwikkeld en uitgebreid in zogenaamde ‘Toolkits Samen beslissen’. Het gaat vrijwel altijd om hulpmiddelen waar je zelf mee aan de slag kunt zoals psychologische behandelingen, behandelingen met medicatie en hulpmiddelen voor herstel en terugkeer naar werk. Dit is gedaan voor de volgende aandoeningen: bipolaire stoornissen, depressieve klachten, alcoholproblemen, angstklachten, ADHD volwassenen en persoonlijkheidsstoornissen.

Handreiking

MIND heeft deze toolkits ontwikkeld in samenwerking met het veld. Maar wat is nou de achterliggende gedachte achter het gebruiken van die toolkits, hoe zet je ze in? Daarvoor heeft MIND een handreiking ontwikkeld met informatie en tips over samen beslissen. De handreiking geeft inzicht in fasen en vragen die van belang zijn bij het samen beslissen en koppelt deze aan de inzet van de toolkits.

Meer informatie over de toolkits en de handreiking

Bron: Mindplatform.nl

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.