Handreiking bezoek en logeren gehandicaptenzorg niet aangepast

Gehandicaptenzorg

Geplaatst op: 25 maart 2021

De handreiking bezoek en logeren voor de gehandicaptenzorg wordt niet aangepast ondanks dat bewoners en zorgmedewerkers nu deels of geheel gevaccineerd zijn.

Wel zijn er aanvullingen.

Versoepelingen richtlijnen bezoek en quarantaineduur

Het RIVM heeft de versoepelingen voor de quarantaineduur en bezoek uit het 102e OMT advies en de Kamerbrief van 8 maart verwerkt in hun richtlijnen. Deze versoepelingen gelden alleen voor zorgorganisaties in de langdurige zorg waarvan de bewoners in principe zijn gevaccineerd. Dit is het geval als alle bewoners een volledige vaccinatie aangeboden hebben gekregen. Het is niet nodig dat álle cliënten ook daadwerkelijk gevaccineerd zijn. Na volledige vaccinatie duurt het nog even voordat iemand maximaal beschermd is door het vaccin. De tijd die hiervoor nodig is wisselt per vaccin. De vaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca bieden allen maximale bescherming na twee weken na de toediening. De volgende versoepelingen kunnen dus in principe ingaan twee weken na volledige vaccinatie van bewoners:

  • Bij bewoners die gevaccineerd zijn kan na een negatieve PCR-testuitslag vanaf dag 5 de quarantaine beëindigd worden. Niet gevaccineerde bewoners blijven tien dagen in quarantaine.
  • Bij medewerkers kan, ongeacht hun eigen vaccinatiestatus, de quarantaine na een negatieve PCR-testuitslag vanaf dag 5 beëindigd worden. Daarbij dragen deze medewerkers tot tien dagen na het laatste contact met de positief geteste contactpersoon altijd een chirurgisch mondneusmasker van ten minste type II.
  • In een instelling voor langdurige zorg waar de bewoners in principe gevaccineerd zijn, mag het bezoekersaantal uitgebreid worden naar twee bezoekers per dag.

Deze versoepelingen gelden in principe voor alle bewoners. Dus ook voor kinderen/jongeren onder de 18 jaar die nog niet gevaccineerd mogen worden. Wel kan het nodig zijn om op sommige locaties of bij sommige bewoners voorzichtiger te zijn bijvoorbeeld omdat er kwetsbare bewoners zijn die (nog) niet volledig gevaccineerd zijn. Het is goed om een lokale afweging te maken van de noodzaak tot extra beperkende maatregelen en de impact van deze maatregelen voor het individu, de groep en de organisatie als geheel. De versoepelingen hebben geen gevolgen voor het PBM gebruik. Het (preventief) gebruik van PBM moet voorlopig worden gecontinueerd.  

Meer informatie

Voor meer informatie over deze versoepelingen verwijzen wij u graag naar de volgende informatie van het RIVM:

Op de website van de VGN verwijzen zij naar veelgestelde vragen en antwoorden en vindt u hier de handreiking bezoek & logeren.

Bron: VGN

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.