Ggz verliest kort geding Wlz-inkoop

GGD, Wlz

Geplaatst op: 21 oktober 2021

De voorzieningenrechter oordeelt in een geding aangespannen door Ggz-aanbieders dat de vernieuwde, getrapte inkoopsystematiek rechtmatig is en voldoet aan de aanbestedingswetgeving.

Eind september stapten Ggz-aanbieders naar de rechter vanwege het Wlz-inkoopbeleid van de zorgkantoren. Zij vonden dat de zorgkantoren zich ‘weinig aantrekken’ van het vonnis over hetzelfde onderwerp dat de aanbieders vorig jaar wonnen.

Vernieuwde inkoop

Deze zomer pasten de zorgkantoren hun inkoopsysteem aan. Ze stellen een richttarief van 95,8 procent. Vervolgens kunnen de zorgkantoren dit tarief aanpassen aan de regionale variatie. En als een zorgaanbieder dan nog niet uitkomt met het tarief, dan kan de aanbieder aanspraak maken op de hardheidsclausule.

De voorzieningenrechter vindt dat deze vernieuwde inkoopsystematiek goed onderbouwd is en voldoet aan alle wettelijke plichten. Daarom zetten de zorgkantoren de inkoop van de langdurige ggz dus door zoals ze dat deze zomer zijn gestart.

Beschermd wonen

Het enige zorgkantoor dat haar Wlz-inkoopbeleid moet aanpassen is Zilveren Kruis. Zij maakten namelijk onderscheid tussen Wlz-zorg van geïntegreerde-zorgaanbieders en die van beschermd-wonen aanbieders. Dat mag niet van de rechter, omdat onvoldoende onderbouwd is waar dat verschil in zit.

Lees meer:

Ggz verliest kort geding

Nederlandse Ggz teleurgesteld over vonnis Wlz

Zorgkantoren: we kunnen met steun van de rechter de inkoop van langdurige ggz voor 2022 voortzetten

Bron: Zn

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.