FFP-2 maskers voor de zorg

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 30 december 2021

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt een deel van de voorraad FFP-2 maskers van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) tegen een gereduceerd bedrag beschikbaar aan de zorg. Zorgverleners moeten in voldoende mate kunnen beschikken over FFP-2 maskers, wanneer zij volgens hun professionele inschatting en/of behoefte aan veilig werken gebruik willen maken van deze maskers.

Met de opkomst van de omikronvariant en de daarmee gepaard gaande onzekerheid heeft minister De Jonge werkgevers in de zorg gevraagd het gesprek hierover aan te gaan, ruimte te bieden voor meer gebruik van FFP-2 maskers en voldoende FFP-2 maskers beschikbaar te stellen.

FFP-2 maskers zijn in ruime mate beschikbaar. Om het gebruik een extra boost te geven en de drempel om deze maskers te gebruiken en beschikbaar te stellen te verlagen, wordt begin januari de mogelijkheid geboden om via het LCH FFP-2 maskers tegen een sterk gereduceerd tarief te bestellen. Zorgaanbieders kunnen bestellingen via de gebruikelijke procedure plaatsen van 4 t/m 18 januari 2022 of zolang de voorraad strekt.

Geen aanpassing richtlijnen

Het OMT heeft eind vorige week, mede aan de hand van dit WHO-advies, aangegeven géén aanleiding te zien om de huidige richtlijn van het RIVM over PBM gebruik (vooral FFP-2 maskers) aan te passen. Die richtlijn biedt op dit moment al alle ruimte om in elke situatie waarin dat nodig gevonden wordt FFP2-maskers in te zetten en dat blijft ook het advies. De toelichting vindt u in bijgesloten  brief  van de Minister.

 

Bron: Rijksoverheid

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.