Eisen nieuwe CAO VVT

CAO VVT

Geplaatst op: 27 oktober 2021

De FNV eiste in het eerste gesprek op 21 oktober 2021 een vast bedrag van 150 euro bruto per maand erbij voor iedereen voor de nieuwe CAO VVT voor 2022. Het jaar daarna wil de FNV daar 150 euro bovenop. Voor de hulpen bij het huishouden, keuken- en magazijnmedewerkers eist de FNV dat hun uurloon met 10 à 20 procent omhoog gaat naar 14 euro per uur.

Bert de Haas, eerste onderhandelaar voor de VVT bij de FNV, vindt dat stevige loonsverhogingen nodig zijn. ‘Werknemers in de VVT werken gemiddeld 22 uur per week. Dan heb je met een laag inkomen erg veel moeite om rond te komen. De verhoging van het minimumloon naar 14 euro en de twee keer 150 euro zijn bedoeld om de achtergebleven inkomens aan de onderkant te verbeteren.’

FNV wil ook dat werkgevers in de nieuwe CAO, die 1 januari 2022 moet ingaan, hun personeel beter betalen voor bereikbaarheidsdiensten. FNV stelt een verdubbeling van de beloning voor: ‘Een medewerker in een verpleeghuis krijgt nu voor een bereikbare dienst van 24 uur een compensatie van 1,33 uur. Dat is ronduit belachelijk’, zegt De Haas.

Daarnaast wil FNV dat VVT-medewerkers meer zeggenschap krijgen over hun werktijden en roostering. Ze zouden geen maand-, maar een rooster voor drie maanden moeten krijgen. Dat rooster moet 28 dagen van tevoren bekend zijn.

Het derde belangrijke punt dat de bonden op de onderhandelingstafel leggen is halvering van de administratieve lastendruk. ‘Daarmee willen we het werkplezier vergroten en de werkdruk verminderen’, zegt De Haas. ‘We zien regelmatig dat mensen thuis dingen afhandelen, zoals het schrijven van een werkverslag.’ Hij bepleit dat een deel van de bureaucratie verdwijnt en een ander deel van deze werkzaamheden wordt overgenomen door administratief personeel.

NU’91

NU’91 komt met andere eisen dan de FNV, namelijk een loonsverhoging van 3 á 4 procent plus flinke extra’s alléén voor verzorgenden en verplegenden: naast de procentregeling moeten zij binnen 2 jaar structureel 6 á 9 procent stijgen. Ook NU’91 wil daarmee de loonachterstand in de middengroepen inhalen, aldus Rolf de Wilde.

Bron: Zorgvisie 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.