Coronazelftesten voor alle huishoudens in Nederland

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 12 augustus 2021

Met ingang van 10 augustus krijgen alle Nederlandse huishoudens een brief op de mat met daarin informatie over de kosteloos te bestellen corona-zelftest (2 stuks). Met een code in de brief kunnen mensen online de tests aanvragen, die binnen anderhalve week worden thuisbezorgd. Zo kunnen mensen zich testen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op werk, school of een verjaardag. Het kabinet roept iedereen op om gebruik te maken van de zelftest om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Ook als u gevaccineerd bent wordt u opgeroepen om te testen. U kunt nog steeds besmettelijk zijn, ook als u zelf geen klachten heeft. Het kan daarom nuttig zijn om voor de zekerheid een zelftest af te nemen voor een bijeenkomst met, of bezoek aan andere mensen.

Testen na de vakantie

Ook voor iedereen die terugkeert uit het buitenland, gevaccineerd of niet, is het advies: test uzelf. Dat kan het beste met een zelftest, direct na terugkeer uit het buitenland. Daarnaast krijgen reizigers, die nog niet volledig gevaccineerd zijn en terugkeren uit landen met een geel of oranje reisadvies, het dringende advies om op dag 2 en 5 na aankomst een gratis coronatest bij de GGD of een zelftest te doen. 

Vanaf zondag 8 augustus moeten reizigers vanaf 12 jaar bij terugkeer naar Nederland bovendien een coronatoegangsbewijs kunnen tonen als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies. Dat betekent dat mensen die niet volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona, zich moeten laten testen in het land van verblijf voordat zij vertrekken. Dat kan met een PCR-test van maximaal 48 uur voor vertrek of met een antigeen-test van maximaal 24 uur voor vertrek. 

Zekerheid

Een zelftest doet u voor de zekerheid om te testen of u corona heeft. Bijvoorbeeld als u naar een plek gaat waar veel mensen bij elkaar komen. Bij een positieve zelftest moet u zich altijd direct opnieuw laten testen bij de GGD. 

Een zelftest doet u alleen als u geen klachten heeft. Heeft u wel klachten zoals koorts, benauwdheid, verkoudheid en smaak- of reukverlies, of was u in de buurt van iemand met corona? Laat u dan meteen testen bij de GGD. Dat geldt ook voor mensen die in thuisquarantaine zitten en zich op dag 5 willen laten testen. Of voor mensen die terugkomen van vakantie uit een (hoog)risicogebied.

Lees meer:

Gratis corona-zelftesten bestellen

Doel zelftest

Gebruik en resultaat corona-zelftest

Wel of geen corona-zelftest gebruiken

Geschikte zelftesten

Nieuwsbericht Rijksoverheid

Bron: Rijksoverheid

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.