Coronamaatregelen versoepelen in instellingen verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg

Verpleeghuiszorg, Wlz, Gehandicaptenzorg

Geplaatst op: 15 april 2021

Dit geldt als minstens 80% van de bewoners twee prikken heeft gehad. Bezoekregelingen kunnen dan worden verruimd, de groepsgrootte voor activiteiten kan omhoog en kunnen contactberoepen zoals kappers weer aan de slag. Dit meldt de het ministerie in de kamerbrief.

In veel verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg is het vaccineren grotendeels afgerond. Onder bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg zijn inmiddels al een half miljoen prikken gezet. Dankzij het vaccineren daalt het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en de sterfte op deze locaties heel sterk. Ook het aantal besmettingen is laag. Vergeleken met december is het aantal besmettingen in instellingen voor ouderen en mensen met een beperking met 90% gedaald.

Geen 1,5 meter of mondmasker de instelling is aan zet

Een verpleeghuisbewoner die volledig gevaccineerd is kan op de eigen kamer één of enkele vaste bezoekers ontvangen. Het dragen van een mondneusmasker en afstand houden zijn daarbij niet langer nodig. Bezoekers moeten wel negatief getest of gevaccineerd zijn. Dit kan ook met een negatieve zelftest.

Elke locatie kan zelf kijken welke versoepelingen zij doorvoeren. Zij informeren zelf de bewoners en hun naasten over de versoepelingen die zij doorvoeren. Een bewoner of naaste kan ook zelf contact met de instelling opnemen.

De basisregels met afstand houden en handhygiëne blijven wel gelden. Zeker ook op de dagbesteding, waar zowel gevaccineerde als ongevaccineerde ouderen gebruik van maken.

Bron: Rijksoverheid

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.