Nieuwe coronamaatregelen vragen steeds meer vaardigheden: mensen met een LVB blijven achter

Gehandicaptenzorg

Geplaatst op: 27 januari 2022

Coronamaatregelen en LVB

coronamaatregelen-en-lvbBijna 300 mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hebben in september of oktober een (inmiddels derde) vragenlijst naar de impact van COVID-19 ingevuld. In het onderzoek wordt gekeken in hoeverre de crisis en de landelijke maatregelen worden begrepen en opgevolgd, en wat de impact van de crisis en de maatregelen op de mentale gezondheid is. 

Uit de antwoorden blijkt dat mensen met een LVB minder vaak een corona zelftest gebruiken en moeite hebben met het aanvragen van hun corona QR-code.

De corona QR-code was bij veel mensen in september nog onbekend en werd weinig gebruikt. Sterker op eigen benen onderzoeker Monique Koks-Leensen: ‘De zelftest wordt uit onzekerheid erg weinig gebruikt. Mensen geven aan liever naar de GGD te gaan om zich te laten testen, zodat ze zeker weten dat de test betrouwbaar is. Mensen liepen ook vaak vast bij het aanvragen van de QR-code in de Coronacheck-app. Veel mensen geven aan hier hulp bij gehad te hebben, zowel bij het aanvragen van de digitale als de papieren versie’. Onderzoeker Anouk Menko vult aan: ‘Ook in het gebruik lopen mensen nog tegen problemen aan. Zo werkt de papieren versie niet altijd en is het lastig om de QR-code te tonen als je geen internet abonnement op je telefoon hebt.’

Onderzoeksresultaten

In de factsheet staan adviezen hoe deze doelgroep geholpen kan worden bij het omgaan met de situatie. Er is ook een makkelijk te lezen folder ontwikkeld met tips voor mensen met een LVB en mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. 

Factsheet

Folder

Bron: Sterker op eigen benen (Radboud UMC)

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.