Corona vaccinatie start op 8 januari

Verpleeghuiszorg, Wijkverpleging, Gehandicaptenzorg

Geplaatst op: 24 december 2020

Met de goedkeuring van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer, wordt op vrijdag 8 januari 2021 in Nederland de eerste vaccinatie gezet. Dat blijkt uit de planning van de GGD en het RIVM, waarover minister Hugo de Jonge (VWS) op 17 december de Tweede Kamer heeft geïnformeerd.

Uitnodigingen

Vanaf maandag 4 januari worden de eerste uitnodigingen verstuurd. De eerste groep die wordt opgeroepen bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Dit zijn zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten. Hieronder vallen ook stagiaires, leerlingen, ZZP’ers en uitzendkrachten. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal.
Uiterlijk maandag 11 januari zal de GGD op drie locaties in het land gaan vaccineren. Deze locaties zijn Hart van Brabant, Rotterdam –Rijnmond en Utrecht. Vanaf maandag 18 januari vindt het vaccineren plaats op 25 centrale locaties. Vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. Tussen die twee inentingen zit drie weken. Er wordt 7 dagen per week gevaccineerd, met ruime openingstijden.

Er zijn vanuit de leden vragen over de uitnodiging voor zorgverleners voor de vaccinatie. Op dit moment zullen de werkgevers verantwoordelijk zijn voor de uitnodiging aan zorgverleners. Volgende week komt er een model-uitnodigingsbrief die werkgevers kunnen gebruiken.

We hopen u begin volgende week van meer informatie te voorzien over de exacte werkwijze en uitvoering van de vaccinatiestrategie.

Kosten vaccinatie

Vaccinaties, spuiten en naalden worden door de overheid beschikbaar gesteld. Op dit moment bespreken we op welke wijze de overige kosten (zoals werktijd, reiskosten, verzuim door bijwerkingen e.d.) voor vergoeding in aanmerking kunnen komen. Wij pleiten voor vergoeding van die meerkosten in zowel Wlz, Zvw als Wmo en hopen u snel nader te informeren.

Verzorgenden, helpenden en hulp bij het huishouden

Naar aanleiding van de Kamerbrief ontstond onduidelijkheid over de inzet van verzorgenden, helpenden en huishoudelijk medewerkers. Deze functies werden niet benoemd in de lijst met medische contactberoepen die hun werk mogen voortzetten. Overleg met VWS heeft inmiddels bevestigd dat deze lijst niet limitatief is. De hoofdregel is dat mensen in contactberoepen die tegen betaling zorg verlenen op basis van de zorgwetten (Zvw, Wlz, Wmo, Jeugdwet, etc.) hun werk gewoon mogen voorzetten. Ook mantelzorgers kunnen zorg blijven verlenen.

Meer informatie

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.