Corona testen, testbeleid en sneltesten

Geplaatst op: 22 oktober 2020

Prioriteitstesten

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een overzicht gepubliceerd over beroepen die in aanmerking komen voor voorrang bij het testen. Het RIVM heeft het testbeleid daarop aangepast. (Dit is een aanvulling op ons bericht van 21 september j.l.)

Twijfelt u of u in aanmerking komt voor voorrang? Raadpleeg dan de lijst met zorgberoepen die in aanmerking komen voor de prioriteitstest. De lijst met zorgberoepen is een hulpmiddel bij het maken van een afspraak voor testen op corona met prioriteit. De lijst verduidelijkt welke beroepen of functies in aanmerking komen. Deze lijst is niet volledig.
Er is ook een lijst met beroepen die niet in aanmerking komen voor prioriteitstesten. Zorgverleners die hun beroep op deze lijst zien staan kunnen geen gebruik maken van de regeling.
Het maken van een testafspraak is ongewijzigd.

Sneltesten

Om te voorkomen dat er in de toekomst weer tekorten in testcapaciteit komen, neemt de Rijksoverheid de volgende maatregelen:

  • De huidige tests (PCR-tests) worden aangevuld met nieuwe en snellere manieren van testen (antigentesten). De verwachting is dat dit in november mogelijk wordt.
  • Ook zijn er innovatieve testmethoden in ontwikkeling, zoals ademtesten en isotherme PCR testen. Deze testen geven vaak al binnen een paar minuten een uitslag. Ze zijn nu nog niet beschikbaar op de markt. Maar vanaf december waarschijnlijk wel.

Een zelftest of sneltest kopen bij een commerciële aanbieder om te kijken of u het virus al gehad hebt? Dat is volgens de RIVM geen goed idee. Er zijn veel van deze zogenaamde serologische sneltesten in omloop. Uit onderzoek blijkt dat deze testen niet betrouwbaar zijn. Lees meer op de site van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

Bron: rijksoverheid/RIVM/IGJ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.