Registratie cliëntprofielen in wijkverpleging in 2024 verplicht

Wijkverpleging

Geplaatst op: 17 november 2022

Cliëntprofielen wijkverpleging 2024

clientprofielen-wijkverpleging-2024De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werkt in de wijkverpleging in een experiment samen met wijkverpleegkundigen, zorgaanbieders en zorgverzekeraars aan een nieuwe bekostiging. Deze moet het organiseren van passende zorg thuis ondersteunen. In de nieuwe bekostiging werken ze met cliëntprofielen die inzicht geven in de zorgvraag van mensen op basis van een aantal cliëntkenmerken. In 2023 zetten zij een volgende stap in het ontwikkelen van de nieuwe bekostiging.

Halverwege 2023 start met registratie

Begin 2023 besluit de NZa welke cliëntprofielen gebruikt gaan worden. Hierbij willen zij een goede middenweg vinden tussen het aantal cliëntkenmerken dat wijkverpleegkundigen gaan registreren en de inzichten die het werken met cliëntprofielen oplevert. Vanaf medio volgend jaar vraagt de Nza alle zorgaanbieders om voor hun cliënten de cliëntprofielen te registreren. Op die manier hebben alle cliënten op 1 januari 2024 een cliëntprofiel.

Opzet nieuwe bekostiging

In de nieuwe bekostiging is het mogelijk om niet meer per uur, maar voor een langere periode (bijvoorbeeld per dag, week, maand of kwartaal) zorg te declareren. Cliëntprofielen zijn een belangrijke voorwaarde voor deze innovatieve vorm van bekostiging. Zij geven inzicht in de zorgvraag via een uniforme indeling van cliënten in groepen.

Bron: NZa

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.