Brief BVKZ aan VWS: wachttijden voor coronatest en -uitslag is zorgwekkend

Zorgaanbieders

Geplaatst op: 10 september 2020

BVKZ heeft vanuit haar achterban signalen ontvangen over de lange wachttijden voor het testen op corona en de uitslag hiervan. Het duurt te lang voor het voor zorgmedewerkers duidelijk is of ze besmet zijn met het coronavirus. Hierdoor is het voor zorgaanbieders lastig om de bezetting rond te krijgen.

Zorgmedewerkers met klachten zitten twee a drie dagen thuis wachtende op een mogelijkheid om getest te worden. Conform de RIVM richtlijn blijven zorgmedewerkers vervolgens thuis tot de uitslag van de test bekend is. Dit kan 24 tot 48 uur duren. Gedurende in totaal 4 tot 5 dagen zijn deze medewerkers niet inzetbaar. De inhuur van externe krachten, voor zover mogelijk, betekent een extra kostenpost voor een zorgaanbieder.

Geen wenselijke situatie vinden wij omdat hierdoor de zorgcontinuïteit onder druk komt te staan. Daarom hebben we bij VWS aan de bel getrokken om zorgmedewerkers voorrang te geven bij testen en uitslag van de test.

Het snotterseizoen is nog niet begonnen en nu lopen we al tegen issues rondom bezetting aan dat. Een zorgelijke ontwikkeling waarop dringend actie genomen moet worden.

We houden u op de hoogte van een reactie van VWS.

Brief BVKZ aan Ministerie VWS

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.